Ранкове засідання 19 листопада

 Після консультацій з Головою Верховної Ради народні депутати домовилися розглянути три евроінтеграційні законопроекти, у тому числі й про лікування засуджених за кордоном, першими питаннями у четвер, 21 листопада. Адже робоча група ще продовжує доопрацьовувати єдиний узгоджений законопроект. Глава парламенту доручив профільним комітетам підготувати до розгляду в четвер проекти євроінтеграційних законів.

Після цього депутати затвердили порядок денний Верховної Ради на тиждень 19—22 листопада (311 «за»).

Верховна Рада ухвалила Закон «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Реабілітація гідроелектростанцій») між Україною та Європейським інвестиційним банком». Ця фінансова угода спрямована на забезпечення ефективної реалізації Проекту «Реабілітація гідроелектростанцій», який передбачає виконання робіт з реконструкції, що будуть виконані на шести гідроелектростанціях (Київська ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Дніпродзержинська ГЕС, Дніпровська ГЕС-1, Дніпровська ГЕС-2) на річці Дніпро. 

У рамках цього проекту планується провести реконструкцію турбін, генераторів, заміну електромеханічного та гідромеханічного обладнання. Термін завершення проекту — 2017 рік. Ратифікація фінансової угоди має на меті сприяння підвищенню ефективності управління енергосистемою України та розвитку національної гідроенергетики.

Депутати достроково припинили повноваження народного депутата Михайла Герасимчука у зв’язку з його смертю.

На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час авіакатастрофи у Казані, серед яких була і громадянка України. Голова Верховної Ради Володимир Рибак дав протокольне доручення органам виконавчої влади проаналізувати стан пасажирських авіаперевезень у нашій державі та унеможливлення виникнення аварійних ситуацій.

У першому читанні прийнято урядовий проект закону про заборону фінансових пірамід в Україні. Під час обговорення депутати вказували на те, що останнім часом в Україні різко збільшилися випадки шахрайств за допомогою «фінансових пірамід», через які довірливі люди втрачають свої чесно зароблені кошти, а шахраї заробляють. Метою законопроекту є цілковита заборона діяльності фінансових пірамід в Україні. Для досягнення цієї мети, зокрема, пропонується визначити поняття «фінансова піраміда»; встановити заборону створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами фінансових пірамід. А також запровадити кримінальну відповідальність за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди. За схвалення законопроекту в першому читанні проголосували 310 депутатів.

Проект закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів за підсумками обговорення не знайшов підтримки у сесійній залі. За словами голови Комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, законопроект спрямовано на спрощення процедури реєстрації лікарських засобів та зменшення кількості довідок і документів, які подаються до реєстрації. Однак представники опозиції висловили заперечення проти деяких норм законопроекту, які можуть завадити захисту прав інтелектуальної власності. Зрештою законопроект не було прийнято в першому читанні, забракло голосів і для направлення його до профільного комітету на повторне перше читання. Відтак законопроект відхилено.

На повторне друге читання відправлено проект урядового закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів.

У цілому Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення вугіллям або торф’яними брикетами». Цей законопроект спрямовано на соціальний захист шахтарів, які працювали на шахтах, що нині ліквідовані чи реорганізовані. Зокрема, передбачається виділити з районних бюджетів та бюджетів міст видатки на компенсації особам, які згідно зі статтями 43 та 48 Гірничого закону мають право на безоплатне отримання не тільки вугілля, а й торф’яних брикетів для опалення будинків, що не мають централізованого опалення.

Депутати вітали з днем народження Миколу Катеринчука і Євгена Морозенка.

 Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Василь Деревляний, Андрій Тягнибок, Володимир Шкварилюк, Михайло Хміль, Віктор Пинзеник.
Геннадій Васильєв, Олександр Васильєв, Юрій Гержов, Анатолій Близнюк.