Це передбачено проектом закону авторства, зокрема, Романа Грищука, Галини Третьякової та Олега Бондаренка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги» (№ 9111).

Обсяги товарів гуманітарної допомоги, що постачаються в Україну за рахунок вітчизняних та іноземних донорів, значно зросли з початком повномасштабного вторгнення російської федерації, зазначили народні депутати. Так, у період з 4 березня по 27 вересня 2022 року на територію країни було ввезено майже 900 тисяч тонн гуманітарних вантажів.

Щоб сприяти ввезенню гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану,      1 березня 2022 року Кабінет Міністрів затвердив постанову № 174, якою фактично запровадив декларативний принцип визнання товарів, що ввозяться на митну територію України, гуманітарною допомогою. Тим часом на практиці застосування зазначеної постанови, як і здійснення операцій з гуманітарною допомогою, викликає складнощі, адже її положення не узгоджуються з порядками та процедурами, передбаченими Законом «Про гуманітарну допомогу», який було ухвалено у 1999 році та який не враховує воєнний контекст.

Наразі положення поточної редакції закону передбачають низку бюрократичних та тривалих процедур, які не відповідають надзвичайним обставинам, що виникли внаслідок російської агресії та масштабності гуманітарної допомоги, що надходить до України за рахунок іноземних або вітчизняних донорів. Відтак чинне законодавство стосовно гуманітарної допомоги не відповідає потребам часу, потребує змін та адаптації до кращих зразків правового регулювання відповідних питань в країнах ЄС.

Тож цим законопроектом пропонується внести зміни до Законів України «Про гуманітарну допомогу» та «Про благодійну діяльність та благодійні організації», які передбачають:

— узгодження окремих термінів та процедур у законодавстві з урахуванням об’єктивних реалій;

— закріплення на рівні закону правомочності Кабінету Міністрів України на встановлення спрощеного порядку визнання товарів гуманітарною допомогою (у тому числі за декларативним принципом), її обліку та реєстрації;

— створення правових підстав для розширення переліку отримувачів та набувачів гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану;

— врегулювання питання правового статусу транспортних засобів, що визнаються гуманітарною допомогою;

— вдосконалення порядку надання гуманітарної допомоги іноземним державам;

— спрощення порядку обліку та звітування про надходження та розподіл гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану шляхом скасування обов’язкового щомісячного звітування до запровадження можливості подання відповідних документів в електронній формі за допомогою автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги.

Ухвалення цього законопроекту, наголошують його автори, сприятиме зменшенню бюрократичного тиску та спрощенню адміністрування операцій з гуманітарною допомогою для органів державної влади та місцевого самоврядування, донорів, отримувачів та набувачів такої допомоги.

Очікується також, що законопроект сприятиме підвищенню довіри волонтерської спільноти та гуманітарних організацій до держави. А також забезпеченню сталого та прозорого механізму ввезення, зберігання та розподілу гуманітарної допомоги, що дасть змогу знизити негативні соціально-економічні наслідки для населення та посилити обороноздатність держави.

Фото Ратинського В'ячеслава / УНІАН.