У книжці висвітлено унікальний досвід роботи закладу під час повномасштабної російсько-української війни: функціонування під час окупації, переміщення на Прикарпаття, робота в режимі двох офісів, руйнування інфраструктурних об’єктів. У виданні зібрано особисті спогади й історії працівників закладу, а ідея його створення належить ректору ХДУ Олександру Співаковському.

«Той, хто не пам’ятає своєї історії, точно не має майбутнього», — нагадує Олександр Співаковський і додає, що з цієї причини ще 5 років тому в ХДУ вирішили публікувати не лише традиційні ювілейні видання, а й університетську хроніку. «Проте ніхто не чекав, що історія в нас буде саме така», — зауважує він.

Як відомо, Херсонський державний університет відновив свою діяльність у квітні 2022 року на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

«Ті моделі, які вже сформовані в таких надзвичайно складних ситуаціях — релокації, евакуації, порятунку працівників і підтримки, налагодження навчального процесу, вони стають хрестоматійними, — зазначив ректор ПНУ ім. Василя Стефаника Ігор Цепенда. — І саме ХДУ в усіх цих напрямах, я вважаю, є взірцем».