На батьківщині Тараса Шевченка, у колишній Керелівці, а тепер «столиці» територіальної громади селі Шевченковому, запрацювала новітня установка із сушіння деревини (на знімку), яку розробив студент НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Владислав Кикоть.

Як розповів шевченківський сільський голова Сергій Смалько (на знімку четвертий праворуч), у громаді давно вже сушили мізки над тим, як здешевити теплозабезпечення інфраструктурних об’єктів. На території населених пунктів громади майже два десятки навчально-виховних, медичних, соціальних, культурних закладів. Опалювати приміщення шкіл, дитячих садків, амбулаторій, ФАПів, будинків культури природним газом з кожним роком ставало дедалі затратніше. Оплата блакитного палива з’їдала ледь не левову частку бюджету.

— Щоб позбутися газозалежності, почали переходити на твердопаливні котли, — пояснює очільник громади. — Паливної сировини у сільській місцевості достатньо, тільки встигай її заготовляти. За рахунок інфраструктурної субвенції придбали подрібнювач та іншу техніку й почали переробляти деревину на дрібні фракції. Але з’явилася проблема: сирі гілки дерев та тріски, які можна було б використати для опалення, довго не сохли. Як цьому зарадити? Голова правління фундації «Паритет» Сергій Гончар запропонував випробувати новітню розробку студента Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, нашого земляка-черкащанина, Владислава Кикотя. Ми погодилися. З осені минулого року почали втілювати проект «Суходров», загальна вартість якого становила 134 500 гривень.

Як з’ясувалося, ідея обладнання, яке сушить вологу щепу та гілля, доступна і проста. Завдяки дзеркалам та фокусуванню на оцинкованих панелях сонячної енергії відбувається підсушування паливного матеріалу. Це як колись робили наші бабусі, коли ще не було побутових електросушарок. Вони висушували на сонці, на залізних листах, абрикоси, сливи чи вишні...

Виготовити «Суходров» і запустити його у роботу допомогли гранти регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Черкаській області та підтримка одного з благодійних фондів. І, звісно, реалізували проект завдяки ентузіазму сільського голови Сергія Смалька.

Після кількох місяців експлуатації «Суходрова» Сергій Анатолійович задумався над ще одним нововведенням. Лінія з виготовлення пелетів, яку мають намір встановити у громаді, остаточно дозволить розпрощатися з енергозалежністю. Великі запаси відходів лісопилорам, залишки сільськогосподарського виробництва та іншої органічної переробки стануть надійним і постійним джерелом паливної сировини. Якщо ця сировина через негоду виявиться вологою — «Суходров» допоможе довести її до потрібної кондиції.

Черкаська область.

Фото Шевченківської сільської ради.