Народні депутати хочуть полегшити військовослужбовцям та членам родин загиблих захисників процедуру оформлення статусу ветерана. Для цього у Верховній Раді зареєстровано проект змін до закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (№ 9141).

Ініціатори таких змін пропонують удосконалити статті 6, 7 та 10 закону. Це удосконалення полягає в тому, щоби під час прийняття рішення про надання статусу таким особам відповідальні за його присвоєння органи, а це комісії, міжвідомчі комісії, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, витребували у відповідальних органів або осіб усі необхідні документи.

Це стане підставою для надання статусу, якщо такі документи не було подано на розгляд особою, стосовно якої приймається рішення. Водночас, документом передбачається, що відповідальний орган або особа, які володіють необхідними документами, зобов’язані надати відповідь на запит не пізніше, ніж через 30 днів від дати його надходження.

Законотворці вказують на те, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням дедалі більше захисників та захисниць долучаються до лав української армії для давання відсічі ворогу.

Військовослужбовці, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, згідно з національним законодавством мають право на отримання статусу учасника бойових дій, а в разі погіршення стану здоров’я — статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, що гарантує правовий та соціальних захист.

Утім на практиці військово-службовці стикаються з низкою перешкод для оформлення такого статусу. Зокрема — через витребування компетентними органами переліку документів, частина яких навіть може не вимагатися законодавством. Дуже часто захисники, які звернулися до відповідних комісій для оформлення статусу ветерана, продовжують проходити військову службу і не мають змоги з’являтися до компетентних органів на вимогу принести документи, яких бракує для оформлення статусу.

У пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін, парламентарії вказують на такий приклад: на гарячій лінії ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» було зафіксовано майже 600 звернень військовослужбовців, які стикнулися з проблемами оформлення статусу УБД від 24 лютого 2022 року.

Ще майже 300 звернень стосувалися бюрократичних перешкод у процесі оформлення статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника. Вказується на те, що ці люди і так перебувають у морально виснажливих життєвих обставинах, але їм доводиться долати бюрократичні перепони для реалізації свого законного права.

Саме тому народні депутати вирішили на рівні закону встановити обов’язок компетентних органів, які відповідають за оформлення статусу ветерана, витребувати самостійно в відповідальних органів або осіб необхідні документи. Це сприятиме мінімізації бюрократичних перепон та виявленню поваги й шани з боку держави до внеску ветерана у захист її суверенітету.

Відповідні зміни зареєстровано в парламенті в четвер. Нині всі народні депутати мають можливість ознайомитися з цим законопроектом. А головним у його розгляді визначено Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.