Про це заявила Перший віце-прем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з представницею ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш.

"Підвищення рівня зайнятості - один з пріоритетів для уряду. Ми запустили низку програм, спрямованих на підтримку бізнесу та покращення ситуації на ринку праці. Серед них - програма залучення жінок до підприємництва - надання мікрогрантів для розвитку малого й середнього бізнесу, плануємо таку саму для ветеранського бізнесу. Також маємо кілька програм сприяння працевлаштуванню і перенавчанню жінок, щоб підвищити їхню конкурентність на ринку праці. Ми готуємось до підтримки тих жінок, які повернуться з-за кордону, куди виїхали через війну, та залучення їх до відновлення країни. Нині шукаємо партнерів для реалізації цієї політики", - зазначила Юлія Свириденко.

Зокрема, діють програми фінансового стимулювання роботодавців брати на роботу жінок. З минулого року роботодавець може отримати від держави компенсацію за працевлаштування внутрішніх переселенців. З цього року - компенсацію за працевлаштування одиноких жінок з дітьми.

"Жінки, які мають підприємницький хист, можуть взяти мікрогрант до 250 тис. грн на старт або розвиток бізнесу за програмою "Власна справа". Минулого року заяви на отримання мікрогрантів подали понад шість тисяч жінок, майже півтори тисячі з них отримали таку фінансову підтримку від держави. 49% успішних грантових заявок минулого року - від жінок. Найближчим часом ми плануємо розширити цю програму і дамо змогу дружинам ветеранів взяти грант на вдвічі більшу суму для розвитку сімейного бізнесу", - розповіла заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Окрім того, жінки можуть скористатися програмами перекваліфікації, щоб отримати більш затребувану на ринку праці спеціальність. Зокрема, з квітня буде запущено нову грантову програму "Старт в IT", за якою можна буде отримати грант для навчання у сфері інформаційних технологій. Діють програми перенавчання в Центрах профтехнічної освіти при Державній службі зайнятості, також можна отримати ваучер на перенавчання.

ДОВІДКОВО

Структура ООН Жінки працює в Україні з 2015 року, офіс організації в країні було відкрито у 2018-му. Сфера її діяльності в Україні передбачає надання цільової допомоги національним партнерам за трьома тематичними напрямами, визначеними у чинній Стратегічній записці (2018-2022 роки): Жінки, мир та безпека; Ліквідація насильства щодо жінок та дівчат; Врядування, лідерство та участь.

Вл. інф.

Фото з Урядового порталу.