У ліцеї проводять підготовку до відновлювальних робіт.

У цьому переліку є і ліцей № 3, розташований у мальовничому передмісті Києва, назву якого, без сумніву, згадуватимуть у майбутніх матеріалах Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Під час оборони столиці, коли росіяни жорстоко обстрілювали Ірпінь з усіх видів озброєння, застосовуючи й авіацію, постраждало 70 відсотків цивільної інфраструктури, абсолютно всі місцеві садочки та школи, але третій ліцей — найбільше.

Будівля пережила понад три десятки «прильотів» і фактично вигоріла зсередини, зустрічі з варварами не витримали не лише вікна, двері і фасад, а й залізобетонні панелі перекриття. В охопленому пожежею закладі якимось дивом вціліла шкільна бібліотека, разом з читацькими квитками й портретами всіх літературних класиків! Цю вкриту кіптявою сіро-зелену кімнату з портретами Шевченка та Франка як свідчення злочинів окупантів і як символ нашого спротиву показували багатьом іноземним делегаціям, що відвідували місто. Як розповів директор ліцею Станіслав Федоров, нині стелажі демонтували, а частину книжок передали до Ірпінського історико-краєзнавчого музею.

Швидкому відновленню школа не підлягала і стояла пусткою аж до цієї весни, коли нарешті було вирішено провести її капітальний ремонт і частковий демонтаж. Про перебіг робіт директор ліцею розповідає у соцмережах — щоб і батьки, і діти мали змогу спостерігати за процесом, переконує, що відновити школу до початку вересня цілком реально.

— Дах ліцею розчищено, підготовлено до капітального ремонту, деякі матеріали вже є, — каже Станіслав Ігорович. — Усі конструкції, які були пошкоджені і потребували заміни, демонтовано. Згідно з проектом у нас залишиться пласка конструкція даху (його накриють спеціальним покриттям), без жодних надбудов. Зрозуміло, що в першу чергу від стану покриття залежить початок робіт усередині приміщення. Думаю, що вже з наступного тижня розпочнуться ремонтні роботи безпосередньо з відновлення даху. Тим часом у будівлі школи вже на 99 відсотків усі демонтажні роботи завершено. Тобто за два тижні її підготували до ремонту. Темпи вражають! Це дасть нам змогу розпочати навчання у школі з 1 вересня.

Цього навчального року учні старших класів займалися в ліцеї дистанційно, а молодших, які мали відвідувати традиційні уроки, ще з осені прихистили інші ірпінські школи. Третина дітей, щоправда, так і не повернулися в евакуації, але в ліцеї вірять, що вони обов’язково приїдуть до початку наступного навчального року. Не дарма ж до річниці визволення міста ліцеїстам запропонували написати есе на тему «Я повернувся додому»!

Так уже склалися обставини, що місцеві педагоги були змушені взяти до рук зброю — починаючи з весни 2022 року Станіслав Федоров поєднує виконання обов’язків директора зі службою в територіальній обороні. А сам ліцей на початку повномасштабного вторгнення слугував прихистком для місцевих мешканців, які ховалися від авіанальотів.

Як Київщина пережила (й переживає!) жахи російсько-української війни, місцеві школярі, на жаль, дізнаватимуться не з підручників. Навіть більше, вони й самі тепер можуть відкрити світу правду про справжнє обличчя «русского міра». Нещодавно восьмикласниця ліцею Софія Меркулова на запрошення ЮНІСЕФ відвідала Міжнародну конференцію «Education in emergencies» у Брюсселі, де розповідала про зруйновані школи й освіту під час війни.

Проект оновленого ліцею ще допрацьовують, тож директор сподівається, що це буде новий модернізований освітній простір, комфортний, безпечний і багатофункціональний, де діти і вчитимуться, і займатимуться спортом, і відвідуватимуть гуртки.

Реалізація проекту з відновлення школи стане у 4,8 мільйона євро, всі роботи профінансує Дитячий фонд ООН — UNICEF. Зокрема, у школі збудують укриття, відремонтують і облаштують класи. Як запевняє місцева влада, вже наступного навчального року тут знову лунатимуть дитячі голоси. З 1 квітня працівники ліцею розпочнуть приймати заяви про зарахування до першого класу: адміністрація закладу тимчасово працює в приміщенні Ірпінської гімназії «Освіта», де і чекає на батьків майбутніх першачків. Життя, попри війну, перемагає!


Директор ліцею Станіслав Федоров.
 


Бібліотека ліцею дивом вціліла під час пожежі.

Фото автора та з Фейсбук-сторінок Станіслава Федорова та лііцею.