У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)» № 9154, яким пропонується розширити перелік закладів для проходження військово-лікарських комісій (ВЛК). Співавторами законодавчої ініціативи є народні депутати Михайло Радуцький, Ігор Негулевський, Ольга Василевська-Смаглюк та Юрій Кісєль.

Чинне законодавство ви-значає, що військово-лікарська експертиза здійснюється військово-лікарськими комісіями, які створюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і закладах охорони здоров’я Міноборони, СБУ та інших військових формувань, а також Держспецзв’язку та захисту інформації. Водночас відповідно до статті 21 Закону «Про Національну гвардію України», організація військово-лікарської експертизи здійснюється шляхом проведення медичного огляду військовослужбовців, кандидатів на військову службу за контрактом, кандидатів на навчання, військовослужбовців, які звільняються з військової служби, на базі ВЛК МВС України. Тобто експертиза має здійснюватися також військово-лікарськими комісіями, які створюються при інших закладах охорони здоров’я сектору безпеки і оборони, зо-крема МВС, Держприкордонслужби, Служби зовнішньої розвідки тощо. Проте у статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я відсутнє відповідне положення щодо створення військово-лікарських комісій при закладах охорони здоров’я МВС та сектору безпеки і оборони. Отже, існує правова неврегульованість, яка потребує вирішення.

Крім того, для забезпечення своєчасного і якісного проходження військовозобов’язаними та військовослужбовцями військово-лікарської експертизи народні депутати пропонують розширити мережу закладів охорони здоров’я, при яких можуть утворюватися ВЛК. Такими закладами можуть бути лікарні як державної, так і комунальної форм власності.

«Військово-лікарські комісії нині перевантажені. Нашим громадянам доводиться займати чергу о 5-й ранку, стояти годинами», — зауважив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, додавши, що він та його колеги отримують численні скарги від українців, які проходять такі експертизи.

Пропонований законопроект, за його словами, — це спільне напрацювання народних депутатів, уряду, МОЗ та командування медичних сил ЗСУ, що дасть можливість комплексно розв’язати проблему проходження військово-лікарських комісій. Адже внаслідок розширення переліку закладів, де можуть створюватися військово-лікарські комісії, до нього додаються державні та комунальні лікарні, а також медичні заклади МВС та сектору безпеки.

«Це дасть змогу значно пришвидшити проходження військово-лікувальних комісій та має усунути черги», — зазначив М. Радуцький та висловився за якнайшвидше ухвалення документа.