У Верховній Раді зареєстровано проект змін до деяких законодавчих актів, у тому числі й Кримінально-виконавчого кодексу, згідно з якими засуджені будуть змушені самі сплачувати витрати, пов’язані з виконанням судового рішення. Ідеться про засуджених до покарань у вигляді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт та звільнених від відбування покарання.

Реалізація уповноваженими органами з питань пробації завдань, визначених чинним законодавством, пов’язана із значним обсягом документообігу, кажуть у Мін’юсті. Це і ведення обліку засуджених, і здійснення запитів до підприємств, установ, організацій для збору інформації, необхідної для оцінки ризиків вчинення повторних кримінальних правопорушень, і з’ясування випадків учинення нових кримінальних та адміністративних правопорушень. А також установлення факту перетину державного кордону, звернення до суду з питань, пов’язаних із виконанням вироків, проведення заходів щодо соціального патронажу осіб, звільнених від покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, складання інших документів, передбачених нормативно-правовими актами, що регламентують діяльність органів пробації.

Виконання цих повноважень забезпечується виїздом персоналу уповноважених органів з питань пробації за місцем проживання, навчання, роботи засуджених для здійснення контролю за відбуванням покарання, встановлення їх місцезнаходження, відвідуванням установ виконання покарань для участі у підготовці засуджених до звільнення. Іноді персоналу для здійснення своїх повноважень доводиться долати до 60 кілометрів від місцезнаходження робочого місця.

Отже, організація діяльності уповноважених органів з питань пробації потребує витрат на закупівлю паперу і канцтоварів, обслуговування оргтехніки і заправки картриджів, витрат на оплату поштових і телекомунікаційних послуг, оплату проїзду персоналу тощо.

Статистика за 2022 рік така:

— потреба на забезпечення папером і канцтоварами — 8853 тисячі гривень, отримано — 169,3 тисячі (1,9 відсотка від потреби);

— потреба на оплату послуг з пересилання поштової кореспонденції становить 14640 тисяч, отримано — 49 тисяч (0,34 відсотка від потреби);

— на оплату проїзду персоналу з робочих питань кошти не виділялися.

Зміни, які пропонують запровадити урядовці, сприятимуть наповненню спеціального фонду державного бюджету. Ці кошти спрямують на організацію та забезпечення виконання покарання.

Водночас передбачається, що максимальний розмір витрат, пов’язаних із виконанням судового рішення, не може перевищувати п’ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Також розмір та види витрат, пов’язаних із виконанням судового рішення, а також порядок їх сплати пропонується встановлювати Міністерством юстиції.

Утім, на цьому зміни не обмежуються. Парламентаріям також пропонують поєднати повноваження уповноваженого органу з питань пробації та державної виконавчої служби. Зокрема, в частині залучення органів державної виконавчої служби для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання лише у разі, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника.

Також в уряді мають намір збільшити обсяг щоденного виконання громадських робіт до восьми годин. Це дасть змогу засудженим швидше відбувати покарання, а також привабить роботодавців. При цьому пропонується встановлювати графік щоденного виходу на роботу засудженого власником підприємства, установи, організації спільно із засудженим з урахуванням його часу роботи або навчання на основній роботі.

Ідеться і про надання можливості відбувати громадські роботи в межах усього міста або області, за умови забезпечення транспортування засуджених на об’єкт та у зворотному напрямку.

Урядовці розраховують, що це збільшить зацікавленість органів місцевої влади, підприємств, установ, організацій та певною мірою забезпечить потребу в безплатній роботі для ліквідації наслідків ведення воєнних дій.

Нині урядовий законопроект № 9149 надано для ознайомлення народним депутатам. Основним у його розгляді визначено Комітет з питань правової політики.

Фото із сайту mistaua.com