Про це інформує прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

За словами віце-прем'єр-міністра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, наша країна вже обговорює з польською стороною фінансування на відновлення кількох об'єктів житлової та соціальної інфраструктури на Харківщині.

Меморандумом передбачено, що Польща надаватиме Україні інформацію про бізнес, зацікавлений в участі у відбудові. Для цього залучать Польське агентство інвестицій та торгівлі, яке зможе комунікувати з польськими діловими колами щодо варіантів виходу на український ринок.

Зі свого боку Україна регулярно надаватиме польським партнерам інформацію про існуючі проекти та можливості інвестицій після запуску Електронної системи управління відбудовою.

Згідно з меморандумом, міністерства співпрацюватимуть у частині обміну досвідом стосовно реалізації проектів відбудови та у сфері будівельного права, а також щодо використання міжнародних донорських майданчиків для нарощування інвестицій у відбудову.

Меморандум підписали віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда.

Тим часом Державний концерн «Укроборонпром» та найбільший виробник бронетехніки в Польщі «Polska Grupa Zbrojeniowa» спільно здійснюватимуть капітальний ремонт танків Т-64. Відповідну угоду було укладено між Укроборонпромом та заводом Bumar-labedy - лідером галузі, що входить до складу PGZ. Угода передбачає, що українські танки Т-64 обслуговуватимуться та капітально відновлюватимуться на новостворених потужностях заводу.

В перспективі плановано поширити співробітництво й на обслуговування танків Т-72 і РТ-91, переданих Польщею українській стороні. Також розглядається можливість спільного обслуговування танків Leopard 2, переданих Україні міжнародною бронетанковою коаліцією.

«Наша компанія готова створити хаб з ремонту бронетехніки, яка перебуває на озброєнні української армії. Маємо понад 70 років досвіду в сфері виробництва та ремонту. Переозброєння та модернізація бронетехніки стане ключовою допомогою у підтримці обороноздатності української армії. Завдяки регулярним ремонтним та сервісним роботам машини повертатимуть свою боєздатність», - зазначила Едіта Шиманська, президент правління ZM «Bumar-labedy» S.A.

«Вдячні нашим польським партнерам за допомогу в нарощуванні обсягів бронетехніки для Сил безпеки та оборони України. Кожна така міжнародна угода для нас - це інтеграція у виробничі ланцюжки країн - членів НАТО», - наголосив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Нагадаємо: під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Польщі обидві сторони також підписали угоду про спільне виробництво 125-мм танкових боєприпасів на польських потужностях.

Фото зі сторінки Укроборонпрому в Фейсбуці.