Про це інформує прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України на сторінці у Фейсбуці.

Будівельна сфера: чесні правила для усіх та боротьба з корупцією

За цей час запрацювала Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та запустили 15 онлайн-послуг, доступних громадянам та бізнесу на порталі "Дія".

Цифровізація має потужний антикорупційний ефект та унеможливлює протизаконні махінації у сфері.

Експерти BRDO оцінили, що лише за 2021 рік роботи ЄДЕССБ вдалося зменшити корупцію у будівельній сфері вдвічі.

Як це працює

ЄДЕССБ передбачає максимальну автоматизацію усіх процесів державного регулювання у будівництві. Процес оформлення будівельної документації щодо будівель класів наслідків СС2 та СС3 повністю перевели в онлайн.

В е-системі працює 60 тисяч учасників ринку. Під кожним рішенням ставиться електронний цифровий підпис. Документів не можна підробити, а кожен рух, акт і підпис можна відстежити. А отже, це дозволяє вчасно викрити і запобігти протиправним схемам ще на етапі спроб їх реалізації.

Громадськість має доступ до усіх важливих будівельних документів через публічний портал ЄДЕССБ (під час воєнного стану доступ частково обмежений). Це дає змогу громадянам контролювати процес забудови міст, заздалегідь дізнаватися про плани будівництва та перевіряти законність забудови.

Е-система захищає архітекторів та інженерів-проектувальників від несанкціонованого використання їхніх даних і документів. Вони отримують сповіщення, коли їхні дані вказують у будівельних документах, і можуть оскаржити це, якщо не мають стосунку до забудови. У такий спосіб вдалося зупинити понад 380 незаконних будівництв.

Доступність будівельних послуг на порталі "Дія"

Це не лише зручно, якісно та швидко для людей. Це мінімізація контакту громадянина з чиновниками, що є важливим антикорупційним запобіжником.

Електронна черга розгляду документів також запобігає корупції - раніше чиновники могли маніпулювати та розглядати певні документи швидше, а інші відкладали на невизначений термін. Тепер усі документи розглядаються у порядку їх надходження.

Продовжуємо працювати над цифровізацією будівельної сфери. Бо для того, щоб відбудова України стала історією успіху, вона має бути, зокрема, прозорою. Цифровізація будівельної сфери та ЄДЕССБ є фундаментом для цієї історії, підсумовує прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.