Мертвий дельфін-білобочка, якого знайдено влітку на українському узбережжі Чорного моря.

 Причина — агресивні, божевільні дії чорноморського флоту росії в акваторії Чорного моря.

Нагадаємо, що з 1996 року, коли шість причорноморських країн — Україна, Болгарія, Румунія, росія, Туреччина та Грузія — підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря, зусилля країн причорноморського басейну були спрямовані на поліпшення екологічної ситуації.

Сьогодні міжнародні експерти дедалі частіше помічають, що останніми роками динаміка забруднення Чорного моря значно зросла. Там з’явилися придонні території, де практично не зареєстрований жоден живий організм.

На одній третині площі шельфу північно-західної частини Чорного моря реєструються великі зони без кисню, що призводить до загибелі всього живого.

Є інформація, що в районі Одеської затоки морська вода чиста. Але це висновок не біологів, а військових моряків і прикордонників, які мають доступ до акваторії затоки. Для інших, у тому числі й для вчених, шлях туди закритий.

2022-го відпочинок на морських пляжах Одеської області був під забороною. Тому й вода у морі чиста. Але що насправді відбувається з екологічною системою Одеської затоки, вчені поки що міркувати не беруться.

— На будь-яке втручання людини в екосистему вона реагує поступово. Тому реальні наслідки впливу війни на екологію Чорного моря можна буде побачити, очевидно, тільки через кілька років, — вважає провідний науковий співробітник Інституту морської біології Національної академії наук України, доктор біологічних наук Юрій Квач. — А тому ми повинні постійно відстежувати ситуацію.

Щоправда, нині, на жаль, збирати проби морської води вчені не можуть: зі зрозумілих причин військові закрили море й для них. Тому дослідження, які проводять гідробіологи, ґрунтуються лише на даних дистанційного зондування — супутникової зйомки. Саме в такий спосіб вони спостерігають і фіксують плями розлитих нафтопродуктів із затоплених і обстріляних кораблів, від скинутого в море пального з військових суден і літаків, відпрацьованого ракетного палива.

Зрозуміло, що нічого доброго для чорноморської екосистеми викид нафто-продуктів не має. Масляна плівка на поверхні моря порушує обмін кисню між водою й повітрям, сприяє неприродному накопиченню газів у товщі води. За рахунок цього почнуться спалахи розмноження бактерій, які раніше були нечисленними. А зміни у спільнотах мікроорганізмів стануть причиною змін морського бентосу — спільноти організмів, які живуть на дні.

Комусь не вистачатиме кисню, і він вмиратиме. Для когось буде дуже багато метану, і він активно розвиватиметься, розповідає вчений. Посилено розмножуватимуться бактерії, які харчуються нафтовою плівкою. А оскільки вона містить важкі метали — стануть накопичувати їх у собі. Потім за харчовим ланцюжком передадуть їх рибі, якою харчуються дельфіни й птахи або яку може з’їсти людина.

Масовий геноцид дельфінів

З початку повномасштабного вторгнення на Чорноморському узбережжі України, Туреччини, Болгарії, Румунії було знайдено тисячі мертвих дельфінів. А от відтворення у дельфінів — процес тривалий. Адже вони дають потомство раз на рік-два, і народжується лише одне дельфіня.

За словами вчених, почастішали випадки, коли дельфінів знаходять на березі ще живими. Тобто вони самі викидаються на берег. І почалося це ще в березні 2022-го.

Учені про причини масової загибелі дельфінів кажуть поки що з погляду теоретичного, бо практичних даних мало. Одна з них — інфекційні захворювання. Серед захворювань є такі, які викликають мікроорганізми, що потрапляють у море в результаті руйнування сільськогосподарських об’єктів, наприклад, тваринницьких комплексів. Можуть гинути і від гострої інтоксикації, спричиненої хімічними сполуками від боєприпасів, що потрапили в море.

Можуть гинути дельфіни й унаслідок акустичної травми. У цьому разі, вважають вчені, — це, швидше за все, результат дій російських військових кораблів, бо їх радари працюють на тих само частотах, на яких дельфіни слухають свої ультразвукові ехолокаційні сигнали. Через це у тварин можливі крововиливи, схожі на людський інсульт. І це може стати причиною їхньої смерті.

Для того, щоб зрозуміти, що відбувається насправді, потрібно провести розтин мертвих тварин, брати зразки матеріалів і робити аналізи. Зоологи не мають у своєму розпорядженні умовної експрес-лабораторії, яка, як людська лабораторія, зробить вам ПЛР-тест на COVID за шість годин. Дельфінячі аналізи за цей час не робляться.

«москва» перетворилася на екологічного диверсанта

Головним критерієм шкоди вчені пропонують вважати можливість знищення природного чорноморського комплексу, унікального і єдиного у своєму роді.

Приміром, бойові дії чорноморського флоту росії можуть знищити унікальну ділянку в заказнику, природному або біосферному заповіднику. В Україні такі ділянки є й на морському дні — зокрема, у північно-західній частині Чорного моря.

Саме тут затонув ворожий крейсер «москва». Саме в районі ботанічного заказника загальнодержавного значення «Філофорне поле Зернова», створеного для охорони найбільшої колонії водоростей.

Тут також фіксується спалах інвазивних видів

Так називаються тварини, котрі переселилися в Чорне море з інших регіонів. Найвідоміший у нас із «прибульців» — рапан, який став загрозою для «рідних» чорноморських мідій, котрі, як відомо, є санітарами моря.

Щоправда, останніми роками чисельність цього хижого молюска дуже добре регулювалася за рахунок нирців, які збирали його на продаж. Нині, коли промислу нема, він став активно розмножуватися.

Сьогодні міжнародне наукове співтовариство почало процес оцінки шкоди, завданої війною довкіллю. Воєнні дії в розпалі, і кожен день приносить нову інформацію.

Із досьє «Голосу України»

Сьогодні Чорне море є одним із найбільш відособлених від Світового океану морів. Це найбільший морський басейн, який має особливу рису — поділ на верхній опріснений шар і глибинний солоний шар. Площа Чорного моря становить 422 тисячі квадратних кілометрів. Його середня глибина — 1240 метрів, максимальна досягає 2210 метрів. Найбільша довжина із заходу на схід — 1150 кілометрів, з півночі на південь — 580 кілометрів. Приблизний загальний обсяг води в Чорному морі — 547 тисяч кубічних кілометрів.

У Чорне море впадає понад десять річок, це Дністер, Дунай, Дон, Кубань, Дніпро тощо. Клімат поблизу Чорного моря м’який, середземноморський, улітку море нагрівається до +24 градусів за Цельсієм. Саме тому влітку туристи з величезним задоволенням заполоняють пляжі Чорного моря й відпочивають, насолоджуючись первозданною красою.

Одеса.

Фото Івана Русєва (НПП «Тузлівські лимани») із сайту pravda.com.ua