На цьому наголошує Український союз промисловців і підприємців (УСПП).

Причина - те, що українське збіжжя буцімто значно осідає на ринку Польщі та "впливає" на зниження цін. До липня цього року румунські аграрії, як повідомляють місцеві ЗМІ, також просять свою владу сприяти призупиненню і імпорту, і транзиту українського зерна. 

Враховуючи, що через російську агресію і блокування морських портів України (зернова угода постійно стикається із супротивом рф і є предметом шантажу з боку ворога) тільки 40% вітчизняного збіжжя спрямовується через сухопутні західні кордони, ситуація справді складна, але потребує об'єктивного тлумачення.

Світові ціни на продовольство падають 12 місяців поспіль. За даними ФАО, вони вже знизилися на 20,5%. Дешева вартість сировини провокує збільшення конкуренції, зокрема на ринку ЄС. Окрім того, сільгоспвиробники Європи є переважно дотаційними - тобто отримують від держави і ЄС значні суми, що покривають їхні витрати. 

Українські виробники таких привілеїв не мають. 

"Тому у цій ситуації важливо здійснити комплекс дій. По-перше, розширювати сухопутні  "коридори солідарності", щоб уникнути ситуації, коли так звана "зернова криза" вплине на обсяги перевалки нашого збіжжя. По-друге, необхідна посилена дипломатична робота із країнами-партнерами (Польща, Румунія) щодо збереження транзиту та відсутності блокування якихось переходів приватними фермерами.  Сюди слід додати перемовини з ЄС, котрий має розуміти, що зерновий експорт - один із ключових джерел валютних надходжень у наш бюджет. По-третє - морський експорт має бути повністю розблоковано, без штучних бар'єрів з боку агресора, до цього коридору слід додати порт Миколаєва. Тут має зайняти активнішу позицію ООН, ЄС, такі окремі країни, як Франція, Британія тощо", - зазначив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. 

Він підкреслив, що попри світове падіння цін міжнародна спільнота дуже зацікавлена в українському продовольстві. Наше зерно зрощується, транспортується в дуже нелегких умовах, при цьому продається за конкурентними цінами на світовому ринку. 

В УСПП переконані, що твердження про великі проблеми польських чи румунських фермерів перебільшені, оскільки Україна переважно використовувала ці країни для транзиту, а не власне експорту збіжжя. 

На тлі всієї цієї ситуації українські виробники потребуватимуть збільшення кредитування для проведення посівних робіт, збору врожаю, його зберігання тощо. 

Також це сигнал для українського уряду все-таки створити найбільш лояльні умови - податкові та інші - для розвитку переробки в Україні, що знизить щорічний тиск із потребою реалізації значної кількості зерна та унезалежнить валютні надходження від світового коливання цін на продовольство.

Вл. інф.

Фото з порталу УСПП.