У дні випробувань усі мирні професії, які опановують учні Хмельницького центру ПТО сфери послуг, перетворюються на стратегічні: вони шиють одяг для військових, годують переселенців, збирають передачі на передову.

Заклад справді популярний серед тих, хто обирає для себе професію, з якою у житті не пропадеш. Сьогодні в центрі навчаються понад шість сотень молодих людей. Це стабільна цифра вже протягом кількох останніх років.

Хоча були часи, коли кількість учнів була майже вдвічі більшою, проте доволі довгий і непростий шлях реформувань, котрий пройшов заклад, привели саме до такого результату.

Свого часу до ПТУ, на базі якого створено центр, було поступово приєднано ще три. Разом із міською владою шукали той оптимальний варіант, коли витрати з міського бюджету на утримання закладу відповідатимуть потребам місцевого ринку праці. Сьогодні на базі центру готують кухарів, тісторобів, пекарів, кондитерів, барменів, офіціантів та адміністраторів. Ще один напрям — швейна справа, де навчають швачок, кравців та закрійників.

Саме на підготовку фахівців цих професій діє державне та регіональне замовлення. І це означає, що місцевий ринок праці готовий забезпечити їх роботою.

Щоправда, життя постійно вносить свої корективи. Не могла не позначитись на навчальному процесі й війна. Ще пару років тому однією з найпопулярніших серед вступників була спеціальність «кухар, кондитер». Тепер перевагу віддають напряму «тістороб, пекар, кондитер». Бо життя підказало: нині потрібні фахівці, котрі зуміють напекти хліб для тисяч військових, біженців, переселенців. А для вишуканих кондитерських смаколиків ще прийде час.

Певні тенденції помітні й у швейній справі. Ще не так давно швачки та закрійники мали особливий попит. Адже чимала кількість товару, який продавався на славнозвісних хмельницьких базарах, виготовлялась у місцевих цехах. Тож робочі руки там були потрібні завжди.

Тепер же попит на базарний товар зменшився. Зате учні центру часто виконують замовлення для військових, шиючи одяг та білизну. Тож без роботи вони не залишаться.

Під час цьогорічної вступної кампанії помітними стануть зміни в географії вступників. Раніше на бюджетні місця приймали переважно вихідців із обласного центру та Хмельницького району, оскільки саме на їх навчання з місцевої скарбниці виділяли кошти. Тепер ця вимога пом’якшена —вступати можуть жителі інших районів, областей, внутрішньо переміщені особи, яких чимало на Хмельниччині.

Система профтехосвіти зробила крок і назустріч тим, хто мусить швидко переорієнтовуватись з огляду на вимоги часу і потреби ринку праці. Якщо раніше випускник профтехосвітнього закладу не міг за державний кошт отримати іншу спеціальність, то тепер така можливість є. Відпрацювавши після навчання певний термін за фахом, охочі знову можуть вступити на бюджетну форму навчання.

Це вкрай важливо в умовах, коли істотних змін зазнає економіка та ринок праці. Стало очевидним: для того, щоб вижити, потрібно швидко реагувати на виклики часу. Успіх чекає на того, хто зуміє використати старий досвід і нові знання. Це повною мірою стосується й тих, хто вчиться, і тих, хто навчає.

Хмельницька область.

Фото надано автором.