Утім, схоже, це не буде разовою виплатою певної грошової суми, натомість запропонують податкові пільги на купівлю нового авто.

Відповідний законопроект  № 9209 зареєстровано днями у Верховній Раді. Документ пропонує звільнити фіз- та юросіб, «яким внаслідок збройної агресії російської федерації та бойових дій на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року, було завдано шкоду у вигляді викрадення чи знищення транспортних засобів».

Такі особи, згідно з документом, матимуть право «на пільгу у вигляді звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком, а також від обкладення ввізним митом операцій з ввезення на митну територію України транспортних засобів».

Водночас йдеться не тільки про легковики: у пояснювальній записці до законопроекту також названо автомобілі легкові, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Щоб отримати податкову компенсацію, потрібно буде зібрати низку документів.

«Звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком, а також від обкладення ввізним митом операції з ввезення на митну територію України... здійснюється за наявності у особи, яка здійснює відповідну операцію, документів, які підтверджують:

- викрадення належного їй транспортного засобу в період ведення бойових дій на певній території України (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні, розпочатому на підставі заяви власника про викрадення транспортного засобу, яка була подана власником не пізніше спливу одного місяця з моменту припинення бойових дій на відповідній території);

- пошкодження належного їй транспортного засобу в період ведення бойових дій на певній території, внаслідок чого транспортний засіб не підлягає відновленню та вважається фізично знищеним (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні, розпочатому на підставі заяви власника про пошкодження транспортного засобу, яка була подана власником не пізніше спливу одного місяця з моменту припинення бойових дій на відповідній території, а також звіт, акт чи висновок про оцінку, виконаний оцінювачем або експертом відповідно до законодавства, яким встановлено, що транспортний засіб не підлягає відновленню)».

Папери мають підтверджувати викрадення або пошкодження транспортного засобу саме під час бойових дій. Також до уваги братиметься список територій, на яких ведуться або велися активні бойові дії.

«Для підтвердження права особи на пільгу... береться до уваги перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії (із зазначенням дати початку та дати завершення бойових дій), затверджений уповноваженим державним органом».

Важливо, що пільгою можна буде скористатися «таку кількість разів, що відповідає кількості викрадених (знищених) у період ведення бойових дій на певній території України транспортних засобів, які належали вказаним особам на праві власності».

Фото: УНІАН