На порталі до кінця травня батьки зможуть заповнити онлайн-заявки для зарахування дітей до першого класу.

Появу такого ресурсу анонсували ще в березні, а у квітні портал розпочав свою роботу. Як розповіли в Департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради, запровадити електронну реєстрацію вирішили з огляду на воєнний стан та численні звернення батьків.

Новостворений ресурс передбачає електронне адміністрування процесу зарахування, відрахування та переведення учнів до закладів загальної середньої освіти. Тепер все відбуватиметься швидко і без бюрократичної тяганини.

На порталі батьки насамперед можуть переглянути інформацію про заклади освіти  громади. Потім — подати заяву на реєстрацію, причому одночасно до кількох шкіл. Далі електронною поштою до них надійде інформація щодо подальших дій. І насамкінець родини  отримають результати зарахування. Тож витрачати час на походи до шкіл мамам і татам не доведеться.

Зручно буде й освітянам, адже вони отримуватимуть та опрацьовуватимуть заяви в режимі онлайн. При цьому система автоматично розподілить їх на першочергові та решту. Вона ж створить журнал заяв як електронний архів.

Департаменту освіти та науки електронна система допоможе збирати статистику щодо кількості заяв до першого класу, наповнюваності закладів та кількості вільних місць у них.

Батькам варто знати, кого до обраного ними навчального закладу зараховуватимуть першочергово. Це визначено законодавчо. В першу чергу до школи візьмуть дітей, які проживають на  закріпленій за нею території обслуговування. Перевагу матимуть також потенційні першокласники, чиї старші брати чи сестри вже там навчаються або якщо в цьому закладі працюють батьки.  

Є і пільгові категорії для зарахування. Це першокласники з внутрішньо переміщених родин, діти наших захисників, а також загиблих воїнів.

До початку червня буде опрацьовано саме першочергові заявки. Після цього на порталі розмістять інформацію про вільні місця. Якщо вони є, відбуватиметься зарахування в другу чергу.

Уже після опрацювання електронних заявок батькам призначать дату подання паперових документів. Далі все відбуватиметься традиційно. Подати документи може один з батьків або опікун. При цьому треба мати паспорт для підтвердження особи. А от присутність дитини зовсім не обов’язкова.

Попри нововведення, суттєвих змін у прийомі першокласників до школи не буде. Як і минулого року, свої двері перед ними відчинять 47 навчальних закладів громади. Очікується, що до них буде зараховано до чотирьох тисяч дітей. І це приблизно стільки само, як торік.

У громаді активно працюють і над тим, щоб усі школи і дитячі садки мали свої укриття. Формуючи бюджет нинішнього року, в міськраді виділили шість мільйонів гривень на будівництво укриттів для шести шкіл — п’ятьох міських і однієї сільської.  Ще чотири мільйони гривень піде на спорудження укриттів у чотирьох дитсадках.

Тож є сподівання, що наступний навчальний рік школярі й дошкільнята проводитимуть у класах, а не перед моніторами своїх гаджетів, навчаючись дистанційно.

Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.