Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив до другого читання законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» (№ 9107-1).

Повномасштабне російське вторгнення в Україну продовжує створювати економічні, соціальні, фінансові ризики фактично у всіх сферах життєдіяльності держави. Банківська сфера не стала винятком і також стикнулася з проблемами, які у мирні часи стали б беззаперечними підставами для віднесення банків до категорії проблемних або неплато-
спроможних.

Розуміючи це та намагаючись зберегти фінансову систему від потрясінь, парламентом було призупинено дію окремих положень статей 75 та 76 Закону «Про банки і банківську діяльність», які покладали на Національний банк України обов’язок приймати рішення про віднесення банку до категорії проблемних або неплатоспроможних відповідно до певних критеріїв. Крім того, 
6 жовтня 2022 року парламентом було ухвалено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану» № 2643-IX, який запровадив особливу процедуру виведення з ринку системно важливого банку за участю держави у разі втрати ним ліквідності протягом дії воєнного стану. Цей закон дає змогу невідчутно для вкладників та інших кредиторів «врятувати» такий банк шляхом його націоналізації.

Водночас війна продовжує загрожувати фінансовій стійкості банківської системи. Од-нією з таких загроз є застосування до власників істотної участі у банках санкцій іноземними державами (крім держави-агресора), міждержавними об’єднаннями, міжнародними організаціями або застосування санкцій відповідно до Закону «Про санкції».

Тож запропонований народними депутатами Данилом Гетманцевим («Слуга народу»), Ярославом Железняком («Голос») та Андрієм Мотовиловцем («Слуга народу») законопроект дасть Нацбанку ефективний механізм впливу на підсанкційних осіб, що є власниками істотної участі у банку та які, з огляду на застосування до них санкцій, не відповідатимуть вимогам НБУ, зокрема щодо ділової репутації. Так Національний банк України матиме можливість відмовляти в допуску підсанкційних осіб до володіння істотною участю в банках України.

Законопроектом, зокрема, пропонується удосконалити чинне законодавство в частині запровадження можливості впливу на банки, які або власники істотної участі в яких є особами, до яких застосовано санкції. Для цього пропонується внести зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність», якими:

- установити заборону підсанкційній особі набувати та/або збільшувати істотну участь у банку;

- визначити підставу для прийняття Нацбанком рішення про заборону набувати або збільшувати істотну участь у банку підсанкційній особі;

- визначити підставою для застосування НБУ заходів впливу до банку, якщо до банку або власника істотної участі у ньому застосовані санкції (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючі санкції, розпоряджатись активами);

- на час дії воєнного стану наділити Нацбанк повноваженнями прийняти щодо банку, який або власник істотної участі в якому перебуває під санкціями, одне з таких рішень: про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, що не визначений НБУ системно важливим; про виведення з ринку системно важливого банку.

У разі прийняття Нацбанком такого рішення системно важливий банк виводитиметься з ринку відповідно до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 Розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону.

Під час доопрацювання проекту закону до другого читання його зміст майже не змінився. Підтримано лише технічні поправки, повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.

«Хоча на комітеті була довга дискусія щодо необхідності додаткової ланки затвердження через ВАКС», — додав народний депутат.

Ухвалення законопроекту та його реалізація, наголошують автори документа, забезпечать підтримку стабільності банківської системи та безперервність надання банківських послуг в умовах воєнного стану. Що важливо для захисту інтересів клієнтів банків, їхніх вкладників та інших кредиторів.

Фото з відкритих джерел.