Студенти Луганського державного медичного університету під час навчання.

Фото Луганського державного медичного університету.

Заклад вищої освіти було евакуйовано з Рубіжного в березні 2022 року через активні бойові дії.

Для колективу Луганського ДМУ релокація до Рівного — уже друга. Перша відбулася 2014 року з Луганська в Рубіжне.

Сьогодні в переміщеному виші навчаються юнаки та дівчата не тільки з Луганської, а й з Донецької, Рівненської, Тернопільської, Житомирської, Львівської, Хмельницької областей.

Навчальна програма має чотири напрями й включає медицину, стоматологію, педіатрію, фармацію. Понад сотня студентів та інтернів мешкають у гуртожитку. Втім, комфортні умови тут було створено не одразу. Раніше в кімнатах, де нині проживають майбутні лікарі, лущилася стеля, із вікон задував вітер, меблі були старими, а в деяких кімнатах їх не було взагалі. Тож на новому місці було докладено спільні зусилля колективу університету та помічників для оснащення студентського житла.

Важливий поштовх щодо розвитку вишу було дано в жовтні минулого року, коли між університетом та «Фундацією імені князів-благодійників Острозьких» було підписано меморандум про партнерство. Нові меблі в гуртожитку з’явилися саме завдяки цій співпраці. Загалом за власні кошти університету й через активне залучення партнерських організацій у гуртожитку відремонтували шість кімнат, встановили бойлери в душових, закупили нові плити та мікрохвильові печі на кухні, умеблювали кімнати новими шафами, ліжками, столами.

Ректор Луганського державного медичного університету Сергій Смірнов зазначає, що за понад рік, що заклад працює на Рівненщині, тут започатковано чимало проектів. Але облаштування гуртожитку, аби студенти мали комфортні умови для проживання, стало першочерговим завданням.

«Плануємо не зупинятися, а шукати можливості для покращення матеріальної бази та умов для навчання», — розповів Сергій Смірнов.

Відбувається розвиток і по інших напрямках. Коли університет лише переїжджав у Рівне, представники «Фундації імені князів-благодійників Острозьких» провели для адміністрації та працівників кілька тренінгів, на яких учасників навчали, як готувати проекти до програм міжнародної технічної допомоги для України, як залучати фінансування з інших джерел тощо.

Сформована з викладачів та студентів ініціативна група запропонувала відкрити безплатну офтальмологічну приймальню для ВПО та місцевих малозабезпечених громадян. Тепер ця приймальня функціонує на базі Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені В. Поліщука.

Успішно втілено й проект «Житло студентам релокованого вишу» у межах програми «Фонди громад — вартові добробуту громади», що впроваджується благодійною організацією «Національна мережа розвитку локальної філантропії» за фінансової підтримки Global Giving.