Цілеспрямованим дітям жодні перешкоди не завада. Попри повітряні тривоги, навчання в режимі онлайн та часто — у підземних укриттях, школярі Івано-Франківщини гідно представили область на всеукраїнському рівні предметних олімпіад: 31 учень став переможцем, виборовши перші, другі й треті призові місця. Як інформують у департаменті освіти і науки ОВА, гідно виступили не тільки представники міських територіальних громад, а й навіть сільських із гірської місцевості, як-от Пасічнянської, Верхнянської та Поляницької ТГ.

«Абсолютними переможцями стали чотири учні з п’яти предметів, — ідеться в інформації. — Зокрема, другий рік поспіль серед найкращих — учениця 11-го класу Івано-Франківського ліцею № 5 Діана Зазубик. Нині вона посіла перші місця  на всеукраїнському етапі предметних олімпіад з астрономії  та фізики. Дівчина здобула перемогу й на студентській Всеукраїнській олімпіаді з астрофізики.

Учениця 9-го класу цього самого закладу Вікторія Чир посіла перше місце на олімпіаді з біології та друге — з екології, виступаючи у віковій категорії десятикласників».

Так само абсолютну перемогу серед знавців української мови та літератури здобули восьмикласниця Івано-Франківського ліцею імені Миколи Сабата Ярина Шупенюк та десятикласниця Брошнів-Осадського ліцею Юлія Кравців.

Унікальною в ОВА називають перемогу Юрія Псюка (на знімку), дев’ятикласника Калуського ліцею імені Дмитра Бахматюка, який не тільки виборов абсолютне перше місце серед однолітків з усієї країни з інформатики, а й здобув золоту медаль на юніорській олімпіаді, а торік бронзову — на міжнародних тематичних змаганнях у Польщі.

Здобутки учнів — то й велика праця їхніх педагогів. Приміром, заслужена вчителька України Мирослава Олексин за роки праці в Городенківській гімназії (нині це ліцей) має зо два десятки переможців на всеукраїнському етапі предметних олімпіад. Цьогоріч це дев’ятикласник Іван Музичка (історія, перше місце). Не менше заслуг і в її колеги Петра Бундзяка. Його учениця Анна Вакарюк так само посіла перше місце з екології. Учні цього педагога постійно перемагають і в конкурсах наукових робіт Малої академії наук.

«Дякую нашим учителям за те, що вкладають душу та знання в молоде покоління. З упевненістю можу сказати, що прикарпатські учні гідно представлять Україну на міжнародних конкурсах та здобудуть перемоги. А це надзвичайно важливо», — зазначила голова ОВА Світлана Онищук.

За підсумками олімпіад в облвійськадміністрації щорічно призначають стипендії переможцям. Так само преміюють своїх юних героїв у територіальних громадах і навчальних закладах. Знання треба гідно оцінювати й стимулювати.

Івано-Франківська область.

Фото зі сторінки Калуського ліцею у соціальній мережі.