Цей законопроект розроблено з метою виконання положень статті 428 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачено наближення законодавства та практик до європейських засад у сфері служб крові. Крім того, ця законодавча ініціатива спрямована на виконання Директиви ЄС від 27 січня 2003 року, що встановлює стандарти якості та безпеки забору, тестування, обробки, зберігання та розповсюдження крові людини та її компонентів.

Нині в Україні відповідальність за порушення вимог щодо заготівлі, переробки, тестування, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові має загальний характер, без чітких підстав та умов притягнення до відповідальності, йдеться в пояснювальній записці до проекту закону. Зокрема, у статті 45 Кодексу України про адміністративні правопорушення наведено перелік порядків, за порушення яких особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафу. Водночас статтею 144 Кримінального кодексу передбачено покарання лише за насильницьке донорство: «Насильницьке донорство карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, з штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи без такого».

Тож цим законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу в частині посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові.

Зокрема, урядовці пропонують викласти статтю 45 Кодексу про адміністративні правопорушення в новій редакції та встановити адміністративну відповідальність за порушення вимог щодо технологічного процесу заготівлі, тестування, переробки та зберігання донорської крові та її компонентів.

Розгляд справ про адміністративні правопорушення згідно з документом пропонується покласти на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, яка є

Уповноваженим органом у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові, та відповідно до Закону «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» здійснює державний нагляд та контроль у сфері донорства крові та компонентів крові, заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та її компонентів.

Ухвалення та реалізація положень законопроекту, вважають його автори, дадуть змогу краще забезпечити права та інтереси громадян через посилення відповідальності за порушення законодавства у відповідній сфері.