Така зміна правил передбачена законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності залучення суб’єктів господарювання у сфері благоустрою та містобудівної діяльності» (№ 9233). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Олексій Мовчан, Олена Шуляк та Андрій Мотовиловець.

Депутати переконують, що тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності є одними з найпоширеніших об’єктів і це становить окрему ланку бізнесу в Україні. «Основна перевага тимчасових споруд у тому, що вони мають невелику площу, мобільні та легкі у конструюванні і розміщенні, не потребують суттєвих інвестицій для ведення бізнесу. Базою для розміщення тимчасових споруд є земельні ділянки в прохідних місцях з великим потоком людей, що формує високий попит на отримання можливості розмістити тимчасові споруди на них», — зазначається у пояснювальній записці до проекту та додається, що відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», розміщення тимчасових споруд здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. Однак, зауважують депутати, таке правове регулювання створює можливості для корупційних ризиків, є недостатньо прозорим та видається таким, що не забезпечує чесну конкуренцію в отриманні права на розміщення тимчасових споруд. Тож механізм відбору суб’єкта господарювання для отримання права на розміщення тимчасової споруди потребує чіткої законодавчої регламентації, переконані вони.

«Зареєстрували з колегами законопроект, який, зокрема, передбачає, що проекти комплексних схем розміщення тимчасових споруд (МАФів та парковок) для здійснення підприємницької діяльності підлягають обов’язковому громадському обговоренню. Своєю чергою, органи місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднювати інформацію про розроблення комплексної схеми розміщення таких МАФів та результати згаданих громадських обговорень», — наголосила Олена Шуляк.

Причина такої пропозиції, за її словами, проста — вгамувати хаос та запровадити розміщення тимчасових споруд для ведення бізнесу винятково за результатами проведення електронного аукціону. «Це дасть змогу розміщувати МАФи на конкурсних засадах чесно та прозоро. Тобто бізнес отримуватиме право на розміщення, запропонувавши найвищу ціну, а місцеві бюджети — додаткові надходження», — констатувала депутат.

Запропоновані проектом механізми вже зарекомендували свою ефективність в інших сферах реалізації активів, майна, прав та дадуть можливість впровадити принципи конкурентності та прозорості у відповідних сферах, наголошується у пояснювальній записці.

Власне, проектом пропонується внести зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та визначити, що вважається тимчасовою спорудою для здійснення підприємницької діяльності, а також передбачити, що проекти комплексних схем розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності підлягають обов’язковому громадському обговоренню, а органи місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднювати інформацію про розробки комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та результати громадського обговорення.

Також проектом врегульовується процедура розробки схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм. Водночас документом надається право суб’єкту господарювання, що має відповідний кваліфікаційний сертифікат, на розробку схеми розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності, а також покладає на суб’єкт господарювання обов’язок вносити її до містобудівного кадастру. Крім того, проектом визначаються вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд.

Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюватиметься за результатами електронного аукціону.

Проектом також визначаються підстави для реєстрації права розміщення тимчасової споруди та підстави припинення такого права.

Прийняття законопроекту дасть змогу уніфікувати підходи до розміщення тимчасових споруд, а також впровадить механізм громадського контролю за їх розміщенням. А запровадження системи електронних аукціонів для отримання права на розміщення тимчасових споруд та для визначення оператора майданчика для паркування дасть можливість вказані процеси зробити більш конкурентними та позбавленими корупційних чинників, наголошують депутати.