Богдан Рубльов (праворуч) вітає переможців V Всеукраїнської математичної олімпіади — Андрія Атаманенка, Олександра Дерменжія, Святослава Матвієнка та Юлію Гаврилюк.

Фото надано Богданом Рубльовим.

Про це повідомляє Центр комунікацій КНУ.

Юлія — випускниця Українського фізико-математичного ліцею та механіко-математичного факультету КНУ, лауреатка всеукраїнських і міжнародних олімпіад з інформатики та математики, переможниця Європейської математичної олімпіади серед дівчат.

Талановитій дівчині пророкували велике наукове майбутнє, кар’єру за кордоном, проте вона обрала інший шлях. Юлія Здановська мріяла розвивати українську освіту, стала волонтеркою проекту «Навчай для України/ Teach For Ukraine» — вчителювала в селі на Дніпропетровщині у Юр’ївській школі. До речі, ще на першому курсі університету вона запропонувала започаткувати клуб програмування для учнів 6-го класу, який переріс у великий олімпіадний проект під назвою «Кванта-програмування».

Юлія Здановська.

Фото з сайту КНУ.

Юлію у своїх спогадах педагоги називають «наше математичне сонечко», якому, на жаль, судилося прожити лише 21 рік. З початком широкомасштабної війни вона вирішила залишитися в Харкові, щоб допомагати людям, які потерпали від постійних ворожих обстрілів. Дівчина загинула 3 березня 2022 року під завалами Харківської обласної державної адміністрації, поруч із якою розірвалася російська ракета.

Пам’ять Юлії Здановської вшановуватимуть усі наступні покоління юних науковців. Хоча в її житті на першому місці були не кар’єра і не слава.

Професор кафедри обчислювальної математики факультету комп’ютерних наук та кібернетики КНУ імені Тараса Шевченка, голова журі Всеукраїнської олімпіади з математики Богдан Рубльов пригадує, як вона добровільно відмовилася від високого місця у змаганнях. «На Всеукраїнській олімпіаді Юлія була 12-та в рейтингу і мала потрапити на відбір на Міжнародну олімпіаду, про що всі мріють, — розповідає він. — За одну із задач їй поставили 7 балів, а вона прийшла на апеляцію і сказала, що в цій задачі журі помилилося, за критеріями в неї мало бути 5 балів. Ми виправили, і Юлія стала 13-ю, не потрапивши туди, куди дуже мріяла. Ось така людина зараз на небі, звідти вже буде боронити Україну, як це вона робила все своє коротке, але яскраве життя...»

Цьогоріч олімпіада відбувалася 13-15 травня в довгоочікуваному «очному» форматі на базі Інституту післядипломної освіти КНУ. П’ятдесят шість юних математиків із 17 регіонів України змагалися у розв’язуванні непростих задач, складених командою студентів факультету комп’ютерних наук та кібернетики під керівництвом Богдана Рубльова.

Через пандемію протягом двох років це інтелектуальне змагання проводили у дистанційному форматі — учасники збиралися в регіональних центрах і працювали на відстані. Минулий рік пропустили, тому що тієї весни довкола Києва точилися гарячі бої. А нині юні математики нарешті мали змогу зібратися під дахом університету і радіти безпосередньому спілкуванню.

За словами Богдана Рубльова, учасники, які вперше потрапили на олімпіаду у 5-му класі, зазвичай приїжджають і вдруге, і втретє, а потім змагаються за право представляти країну на міжнародних змаганнях. Більшість з них згодом поповнює лави студентів КНУ імені Тараса Шевченка.

«Усі ми мріємо, щоб наступного року олімпіада відбувалася вже у повністю визволеній від ворога Україні, — наголосив Богдан Рубльов, виступаючи перед учасниками церемонії закриття змагань. — Ми віримо і сподіваємося на наші Збройні Сили, на наш народ, який неодмінно переможе».

Переможці олімпіади (зліва направо) Гриціків Даніїл, Вербицький Павло, Вівчарик Данило та голова журі Всеукраїнської олімпіади з математики Богдан Рубльов.

Переможці олімпіади (зліва направо) Горбунов Олександр,Опульський Антон, Стремоухова Ангеліна, Юрченко Анастасія та голова журі Всеукраїнської олімпіади з математики Богдан Рубльов.

Фото надано Богданом Рубльовим.

За матеріалами  Центру комунікацій КНУ.

P. S. Як повідомив «Голосу України» голова журі Всеукраїнської олімпіади з математики Богдан Рубльов, цьогоріч найкращими знавцями «цариці наук» серед учнів 5—7-х класів стали 11 школярів. Дипломами 1-го ступеня нагороджено трьох дівчат — Юлію Гаврилюк, Ангеліну Стремоухову та Анастасію Юрченко, а також вісьмох хлопців — Андрія Атаманенка, Олександра Дерменжія, Святослава Матвієнка, Олександра Горбунова, Антона Опульського, Даніїла Гриціків, Павла Вербицького та Данила Вівчарика.