Сергій Яндульський — командир мотопіхотного батальйону окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Військовий народився у Рівному та прожив тут більшу частину свого життя до початку російської агресії на сході України.

Кореспонденти АрміяInform зустрілися з офіцером у його рідному місті під час його короткострокової відпустки у зв’язку з народженням доньки.

— Для мене, як і для більшості вояків, що проходили військову службу до 2014-го, війна почалася саме тоді, а не 24 лютого минулого року. Саме тому майже десять років я рідко бачу своїх дітей та родину, бо захист України, її суверенітету та територіальної цілісності забирає більшість мого часу, — розповідає офіцер. — Дуже важливо в умовах воєнного стану не тільки захищати державу зі зброєю в руках, а й зберегти та продовжити свій славетний рід. Ми живемо та воюємо заради майбутнього наших дітей, рідної землі та України.— За великим рахунком уся моя служба — це війна. У 2014-му я був командиром взводу, наразі — командир батальйону.

Він один із тих офіцерів сучасного війська, хто не закінчував вищих військових навчальних закладів, але бажання захищати Україну і чимала мотивація зробили свою справу. Сергій свого часу, навчаючись за цивільною спеціальністю в університеті, закінчив кафедру військової підготовки та отримав звання офіцера запасу.

У 2010 році вступив до лав Збройних Сил України та розпочав свою військову кар’єру з посади командира взводу в одному з розвідувальних військових підрозділів.

— Хочу подякувати своєму першому командиру, який ще до початку російської агресії на сході України навчив мене всьому, що я знаю сьогодні. Цей досвід, знання та навички не раз допомагали вижити.

З того часу військово-службовець пройшов усі щаблі військової кар’єри: від командира взводу до командира батальйону. За участь у бойових діях на Київщині у 2022 році був нагороджений медаллю «За військову службу Україні». Пізніше — орденом Богдана Хмельницького. Вже у березні цього року йому було присвоєно звання Героя України.

— Я свою військову службу не розділяю на до і після цієї чи іншої нагороди. Я намагаюся якісно виконувати свою роботу. Певен, що так повинен робити не тільки військовий, а й кожен громадянин нашої країни. Мої нагороди — це не моя особиста заслуга, а результат зусиль багатьох, тих, хто мужньо виконує бойові завдання, — каже звитяжець.

Як розповідає Сергій Яндульський, сьогодні він має за честь служити у складі гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». До цього потужного і героїчного підрозділу він приєднався у 2017 році та пройшов з ним чимало випробувань.

За словами офіцера, йому довелося воювати з кадровими російськими військовими, ахматівцями, вагнерівцями, військами так званих лнр, днр. Усі вони зазомбовані істоти, які не варті називатися людьми. Найважливіше, що хочеться сказати: вони бояться нас, а тому потрібно тиснути на них, іти вперед та відвойовувати своє. Їхня доля — це здаватися в полон та панічно бігти.

— Мій підрозділ боєздатний завдяки поєднанню людей з бойовим досвідом та тих, хто нещодавно поповнив лави ЗСУ. В одних є навички, знання та досвід, в інших — бажання вчитися. Вони доповнюють одне одного в єдиній меті — перемогти. Я дуже сподіваюся, що наші вміння стануть нам у пригоді під час звільнення українського Криму, де ми зможемо продемонструвати все, на що здатні «Едельвейси».

(АрміяInform).

Рівне.

Фото надано автором.