Наразі до складу робочої групи входять народні депутати, представники Уповноваженого з прав людини, міністерств, державних установ, Торгово-промислової палати, державних проектних інститутів, вищих навчальних закладів, громадських організацій. До обговорення також залучено гідрологів, геодезистів, реставраторів, архітекторів, міських планувальників, інженерів-консультантів, виробників будматеріалів, землевпорядників, пам’яткоохоронців, енергетиків, екологів, археологів, експертів технагляд, географів, ІТ у сфері містобудування, страховиків, аграріїв, економістів, будівельників, девелоперів, адвокатів та представників асоціацій органів місцевого самоврядування.

Під головуванням народної депутатки Ганни Бондар відбулось перше засідання робочої групи з розробки проекту Містобудівного кодексу України. Наразі до складу робочої групи входять народні депутати, представники Уповноваженого з прав людини, міністерств, державних установ, Торгово-промислової палати, державних проектних інститутів, вищих навчальних закладів, громадських організацій. До обговорення також залучено гідрологів, геодезистів, реставраторів, архітекторів, міських планувальників, інженерів-консультантів, виробників будматеріалів, землевпорядників, пам’яткоохоронців, енергетиків, екологів, археологів, експертів технагляд, географів, ІТ у сфері містобудування, страховиків, аграріїв, економістів, будівельників, девелоперів, адвокатів та представників асоціацій органів місцевого самоврядування.

«Ми запрошували не конкретних експертів, а інституції. Кожна інституція направила своїх представників. Ті фахівці, які запропонували самі себе, теж долучилися і працюють як незалежні експерти», — зауважила Ганна Бондар.

Вона нагадала, що рішення про створення робочої групи Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив 15 березня 2023 року. Сама ж ідея створення такої робочої групи була озвучена головою комітету Оленою Шуляк 21 лютого 2023 року.

Відповідно до затвердженого комітетом плану, діяльність робочої групи розрахована на два роки, але, як зауважила народний депутат, можливі корективи. Адже не відомо коли завершиться війна, коли закінчиться каденція цієї Верховної Ради. «Незмінним залишиться головне: діяльність робочої групи міститиме три важливі етапи: розробка концепції Містобудівного кодексу, написання тексту законопроекту або законопроектів та їх проходження у парламенті», — наголосила голова робочої групи.

Мета кодексу, зазначила Г. Бондар, — підвищення рівня будівельної культури, пошук своєрідного балансу правовідносин у сфері містобудування.

«Якщо під час обговорення будуть пропозиції щодо підзаконних актів, державних будівельних норм, галузевих будівельних норм або інших кодексів, все це фіксуватиметься та видаватиметься як рекомендації робочої групи до уряду або відповідних міністерств», — додала вона.

Завданнями робочої групи, за словами Г. Бондар, є, по-перше, систематизація законодавчих актів, підготовка єдиного кодифікованого акта, який включає в себе закони України, що стосуються сфери містобудування. По-друге, врахування інтересів та створення справедливого балансу між усіма суб’єктами містобудування. «Маємо напрацювати такий баланс, щоб зникли антизабудовні протести. Бо ми розуміємо: якщо після війни почнуться такі протести, то вони будуть набагато жорсткішими. Тож потрібно розробити таку модель, щоб кожен суб’єкт почував себе гідно та не відчував несправедливості», — наголосила вона.

По-третє, у своїй діяльності робоча група орієнтуватиметься на кращі європейські практики, враховуючи наміри вступу України до ЄС. Четверте завдання, за словами народної депутатки, є найскладнішим — зробити так, щоб процес відбудови був і швидким, і якісним, і не дорогим. «Ця мета здається недосяжною. Можливо, нам доведеться розробити певні процедури полегшені, але справедливі, для проектів відбудови, які робитимуться коштом міжнародних донорів. Так, щоб ці міжнародні інституції діяли у притаманному їм європейському полі регулювання», — зауважила Г. Бондар.

Та найголовніше, що робоча група працюватиме з повагою до досвіду кожного учасника та напрацьовуватиме проект, що називається, «знизу-догори». «Думаю, всім уже очевидно, що закони, написані за зачиненими дверима, не працюють. Тому ми й обрали принцип роботи — від фахівців до політиків», — констатувала парламентарій, додавши, що всі етапи передбачають максимальну відкритість та прозорість.

Напрацьовану робочою групою концепцію буде винесено на широке обговорення, після чого відбудуться комітетські слухання. Лише потім на її основі фахівці перейдуть до розробки тексту законопроекту.

Його презентація, пообіцяла голова робочої групи, відбудеться ще до реєстрації в парламенті. «Після публічного обговорення ми отримаємо зауваження і нову зберемося, щоб поправити текст. Якщо дійдемо згоди, то законопроект буде зареєстровано і його ухвалюватимуть за стандартною процедурою», — зазначила голова робочої групи.