Виставка тривала два дні у Мистецькому Арсеналі міста Києва.

Захід був організований Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Українi в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки Європейського Союзу (ЄС), Посольства США в Україні та Уряду Хорватії. До партнерства у проведенні виставки долучилися й Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації, Офіс із розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт Дія.Бізнес, Донецька, Запорізька, Луганська та Херсонська обласні військові адміністрації і Торгово-промислова палата України.

У дводенному заході взяли участь президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков (на передньому плані другий ліворуч), представники міністерств, керівники облвійськадміністрацій, міжнародні партнери. Вони наголошували на важливій ролі «Схід-Експо» як майданчика для підтримки й активізації бізнесу в Україні, зокрема регіонального.

Заступник міністра економіки України Олексій Соболев під час відкриття заходу наголосив, що малий та середній бізнес є основою економіки і він буде драйвером її відновлення і відбудови країни загалом. «Мінекономіки запровадило низку програм для підтримки МСБ. Зокрема, допомагаємо з релокацією бізнесу з небезпечних регіонів, уже переміщено понад 800 компаній, які мають можливість продовжувати працювати на нашу спільну Перемогу», — сказав Олексій Соболев.

Представники влади, ділових кіл, міжнародних організацій продемонстрували на виставці чітке розуміння ситуації, коли через активні бойові дії велика кількість підприємств змушена була масово покинути охоплені війною регіони та шукати порятунку й можливостей для відновлення роботи в інших областях.

Особливий акцент цьогорічного «Схід-Експо» було зроблено саме на відновленні фронтових регіонів, до яких належить Донеччина. Керівництво області підтвердило свою зацікавленість у співробітництві за цим напрямком із провідними технічними університетами області та країни. Відповідний меморандум очільник області Павло Кириленко підписав із провідними технічними університетами регіону та країни, серед яких Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського, Донецький національний технічний університет, Донбаська державна машинобудівна академія та Приазовський державний технічний університет.

До відбудови Луганщини після її звільнення закликав на виставці «Схід-Експо 2023» й очільник цієї області Артем Лисогор. Цим питанням були присвячені його робочі зустрічі із заступником Постійного представника ПРООН в Україні Христофоросом Політісом, Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Аніцею Джаміч та заступником Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло.

Проєкти для розвитку бізнесу, промислово-економічний потенціал компаній свого регіону представила на виставці й Запорізька торгово-промислова палата.

Учасники дводенного заходу провели численні презентації й обговорення, під час яких запевнили в готовності до подальшої співпраці.

Фото Торгово-промислової палати України.