У рамках підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка на Дніпропетровщині відремонтують пам’ятники, відбудеться низка спектаклів і фестивалів, розпочнеться цикл передач, у навчальних закладах області проведуть Єдиний урок. Усіма містами та районами області підготовлено відповідні плани. Про це було заявлено на засіданні Гуманітарної громадської ради регіону (на знімку).
Перше в області погруддя Шевченка було встановлено 1922 року в селі Олександрівка Солонянського району. Воно перебуває тут і понині. «Наше завдання — зберегти цей перший пам’ятник для майбутніх поколінь, — перший заступник голови ОДА Анатолій Крупський. — Слід відновити його первісний вигляд».
У регіоні продовжать ремонтно-реставраційні роботи на об’єктах і спорудах, пов’язаних з іменем Кобзаря. Підготовлено книгу про 36 лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, з яких живі лише 14.
«З березня в Дніпропетровську відбувається конкурс декламаторів віршів, — розповіла заступник міського голови Ірина Зайцева. — Із січня ми розпочинаємо робити записи віршів Шевченка в професійних студіях, щоб потім щосуботи і щонеділі на Монастирському острові звучали твори Тараса Григоровича у виконанні професійних акторів і аматорів: дітей, студентів, усіх містян, які люблять поета».
Фото прес-служби ОДА.