Останні намагаються розширити свої пропозиції щодо вибору спеціальності. Так, на базі Хмельницького вищого професійного училища № 4 відкрили навчально-практичний центр з фаху «Монтажник гіпсокартонних конструкцій», який представили під час тижня профтехосвіти.

Подія привернула увагу представників обласної та міської влади, керівників закладів професійно-технічної освіти регіону і, звісно, педагогічного колективу та учнів училища.

Перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук назвав відкриття цього навчально-практичного центру надзвичайно важливою подією не лише для Хмельниччини, а й для країни.

— Ми живемо у непростий, але дуже динамічний час, коли формується нова українська нація. І наша освітянська сфера відіграє у цьому надзвичайно важливу роль. У пріоритеті залишається підвищення якості підготовки робітничих кадрів, бо після завершення війни доведеться відбудовувати наші зруйновані міста і села. І робитимуть це сильні і вправні руки. Вихованню і навчанню виробничих кадрів мають сприяти навчально-практичні центри. Відкриття такого у Хмельницькому — одна з тих важливих подій, яка сприятиме побудові майбутньої сильної незалежної держави, — зазначив він.

У навчально-практичному центрі готуватимуть висококваліфікованих фахівців, використовуючи нові будівельні технології, додав Володимир Гончарук. Опанувавши їх, наші робітники з легкістю зможуть знайти роботу не тільки на вітчизняних, а й на закордонних будівельних майданчиках.

До речі, вже багато років поспіль на базі училища діє навчально-практичний будівельний центр, створений за сприяння компанії «Хенкель — Баутехнік». Цей структурний підрозділ підтримує зв’язки між підприємствами-виробниками будівельної продукції і навчальним закладом. Він співпрацює також із будівельними організаціями для прискорення отримання інформації з новітніх технологій і впровадження їх в навчальний процес та будівництво.

Центр здійснює підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації робітників-будівельників, у ньому проходять стажування майстри виробничого навчання за новими технологіями з використанням сучасних матеріалів, інструментів та обладнання. Тепер підготовку студентів училища посилить ще один структурний підрозділ.

Останніми роками такі центри створили в різних професійно-технічних закладах краю. І кожен із них має свою спеціалізацію. У новому відкриваються широкі можливості щодо практичної підготовки учнів, які навчаються за професією монтажника гіпсокартонних конструкцій. До того ж в освітній процес впроваджуватимуться новітні виробничі технології із застосуванням сучасних будівельних матеріалів.

Під час відкриття центру було проведено круглий стіл, на якому обговорили проблеми підготовки робітників будівельної галузі в сучасних умовах. Особливий акцент зробили на необхідності проведення аналізу перспективних напрямів для післявоєнної відбудови України. Очевидно, що попит на фахівців будівельної галузі зростатиме.

Вл. інф.