Учасниками форуму стали представники світових енергетичних організацій, профільних асоціацій, органів влади України та країн Європейського Союзу, бізнесу та інші. У роботі форуму взяв участь заступник міністра енергетики України Микола Колісник (на знімку).

Ключові теми заходу — удосконалення та розширення антиросійських санкцій, підвищення стійкості ринку пального шляхом створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, розвиток логістики й міжнародного співробітництва у сфері постачань пального.

Микола Колісник акцентував увагу на нормах урядового законопроекту «Про мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів», який схвалений урядом та очікує розгляду у парламенті. Законодавча ініціатива передбачає формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання в разі виникнення кризових ситуацій на ринку пального.

«Створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів (МЗНН) — це відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Наявність мінімальних запасів — це важливий елемент енергетичної незалежності та безпеки України. Ситуація із забезпеченням пальним нині стабільна. Однак Україна перебуває в стані війни, і ворог намагатиметься виявляти наші слабкі місця. Сьогодні в разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом місяця за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Отже, маємо створити відповідну подушку безпеки для всіх. Затверджені мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів — це потрібне й ефективне рішення для ринку пального», — зазначив Микола Колісник.

Посадовець так само зауважив, що створення МЗНН також є одним із зобов’язань, яке взяла на себе Україна відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС.

«Сьогодні реалії такі, що треба дещо відійти від парадигми самоорганізації паливного ринку та почати впроваджувати механізми, які підвищать його стійкість. І ухвалення законопроекту — один із таких інструментів. Варто зазначити, що бізнес цей контекст розуміє і ефективно співпрацює із владою», — зауважив Микола Колісник.

Він також наголосив, що реформування ринку пального — підготовчий етап, який сприятиме інтеграції українського ринку пального в європейський.

Вл. інф.