Нині педагогиня працює в Ліцеї інформаційних технологій Олександрійської міської ради Кіровоградської області. Вона - заступник директора закладу, а крім того, викладає точні науки.

Щоб "говорити однією мовою" з учнями, педагогу треба навчатися впродовж усього життя, каже Зоя Олександрівна. Керуючись такими переконаннями, вона отримала цьогоріч у Державній службі зайнятості ваучер на навчання і пройшла курси підвищення кваліфікації за спеціальністю "Середня освіта (математика)" на базі Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка.

Без роботи над собою, без вдосконалення своїх умінь та знань учитель не зможе тримати стрій і бути прикладом для учнів, каже Зоя Яготіна.

- Сьогодні вчити дітей так, як учили нас і навчали ми навіть п'ять років тому, вже неприйнятно, - каже вона. - Сучасні учні - це "восьме диво світу", озброєне сучасними мобільними пристроями та планшетами. Вони просунуті користувачі соціальних мереж, постійно в Інтернеті. Діти швидко і безупинно вносять у життя свої корективи, нові риси і вимоги. Тож учитель має постійно вдосконалюватись. Особливо сьогодні - під час дистанційного формату навчання. Для себе я давно зрозуміла, що вчитель, який добре володіє комп'ютером, орієнтується в сучасних гаджетах, має унікальну можливість інтенсифікувати освітній процес, зробити його більш наочним та динамічним. І це не примха моди, а вимога часу.

За словами педагогині, навчальний курс на базі Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка включав насичену програму, пов'язану з розвитком професійної компетентності, зокрема у сфері інноваційно-комунікаційних технологій викладання математики в школі, реалізації інклюзивного підходу до навчання як умови євроінтеграції. Чимало уваги викладачі вишу і слухачі курсів приділяють відпрацюванню практичних навичок щодо використання активних методів викладання та проведення різних видів навчальної діяльності.

В обласному центрі зайнятості переконані - щоб іти в ногу з часом, потрібно постійно навчатися. І пропонують громадянам скористатися реальним шансом здобути новий фах чи підвищити кваліфікацію за вже набутою професією. А для роботодавців - це ще й можливість мати необхідний кваліфікований персонал.

Від початку 2023 року можливістю підвищити свій професійний рівень, отримавши ваучер від Державної служби зайнятості, скористалися вже понад сто жителів Кіровоградщини та один педагог з числа внутрішньо переміщених осіб.

Наталія КОСТЕЦЬКА,
Петро МЕЛЬНИК.

Фото надано Наталією Костецькою.