Реєстрація електронних кабінетів охочих потрапити на денну форму навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) і завантаження до них документів розпочнеться 1 липня, а прийом заяв - 19 липня.

У вкладці "Результати" вступники можуть сформувати Інформаційну картку учасника НМТ, необхідну для вступу до закладів вищої освіти України. Якщо ж абітурієнту потрібен оригінал документа для вступу до закордонного вишу, він зможе замовити витяг з відомостей про результати мультитесту в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Підбиваючи підсумки основної сесії мультитесту, можна сказати, що цьогоріч складати НМТ вступникам заважали не тільки повітряні тривоги, а й технічні проблеми, наявність яких визнали в УЦОЯО. Крім того, були й помилки в складанні завдань.

Так, у блоці мультитесту з математики, який учасники виконували 9 червня під час другої зміни, в одному із завдань на встановлення відповідностей помітили технічну помилку. Як повідомили в Центрі оцінювання якості освіти, вона була пов'язана з неправильно введеним математичним знаком". Через це правильними виявилися два варіанти відповіді замість однієї.

Зрештою, в УЦОЯО заявили, що шкодують "через цей прикрий недогляд" і повідомили, що за рішенням апеляційної комісії всі учасники, які надали одну з двох правильних відповідей, отримають свій заслужений бал.

Ще на початку цього тижня абітурієнти продовжували надсилати в Український центр оцінювання якості освіти апеляційні заяви щодо оскарження результатів НМТ або змісту тестових завдань, хоча можливість таких апеляцій цього року просто не передбачена.

Як роз'яснили в УЦОЯО, відповідно до Порядку проведення в 2023 році Національного мультипредметного тесту можна було подавати апеляційні заяви лише щодо відмови в реєстрації для участі в НМТ, недопуску до участі в додаткових сесіях мультитесту або щодо порушення процедури проведення тестування в тимчасовому екзаменаційному центрі.

Причому відповідну заяву учасник мав подати в день проходження тестування ще до виходу з такого екзаменаційного центру! Регламентна комісія при регіональному центрі оцінювання якості освіти вивчала ситуацію та ухвалювала рішення про задоволення скарги чи відмови в її задоволенні. Рішення регламентної комісії учасник мультитесту мав право оскаржити через апеляційну комісію при Українському центрі оцінювання якості освіти.

До слова, оприлюднювати завдання НМТ цьогоріч не будуть, оскільки збираються їх використати під час проведення тестувань у майбутньому.

Додамо, що всі питання, пов'язані зі вступною кампанією, можна адресувати до Міністерства освіти, де з 23 червня працює консультативна телефонна лінія для вступників за номером 0 (800) 50-45-70. Звернення абітурієнтів також приймають на електронну пошту vstup2023@mon.gov.ua.

Під час вступної кампанії, до 11 серпня, у міністерстві працюватимуть фахівці, які забезпечуватимуть контроль за проведенням вступу, консультуватимуть громадян та оперативно реагуватимуть на можливі факти порушень.

Вл. інф.