Ініціатором його встановлення став депутат Закарпатської облради, професор Федір Шандор. Відкриття приурочили до Дня пам’яті жертв комуністичного режиму в Чехії та Словаччині, який відзначали 27 червня.

Скульптор Роман Мурник зобразив залізні ворота, пофарбовані в червоний колір (символ тоталітаризму), з отворами від бойових куль. З воріт звисають ланцюги — символ «залізної завіси» (на знімку).

Нагадаємо, що Чехословаччина на чолі з Олександром Дубчеком у 1968 році намагалася побудувати «соціалізм з людським обличчям», а заодно й вирватися з цупких обіймів тоталітарного комуністичного режиму радянського зразка. «Празька весна» — період політичної відлиги в ЧССР, що тривав з 5 січня до 20 серпня 1968 року і закінчився введенням військ країн Варшавського договору та жорстким придушенням повстання. Ці події врешті прискорили процеси занепаду соціалістичних режимів у країнах Східної Європи, а згодом і розпаду радянської тоталітарної імперії.

Безпосередню участь у «Празькій весні» брали й земляки, котрі внаслідок того, що Закарпаття у 20—30-х роках минулого століття входило до складу першої Чехословацької Республіки, а також ті, котрі після Другої світової війни як воїни Чехословацького корпусу Людвика Свободи, залишилися жити на теренах цієї держави. Чимало їх було репресовано й заарештовано. І все-таки стало зрозуміло, що завдяки виступам антикомуністичних прибічників і в ті часи може поступово утверджуватися ідея реальних змін. Тож у тоталітарній радянській системі й настала так звана перебудова.

— Віддаємо шану тим, хто не побоявся кинути виклик. Українці на повну відчули наслідки лещат комуністичного владарювання. До чого це призвело — бачимо зараз. Нас намагалися знищити як націю, народ, морили голодом, забороняли мову і культуру. Ми порвали кайдани. Це не сподобалося росії, яка й далі хоче бачити нас рабами. Але ми — народ вільних незламних людей. Переможемо! — впевнений голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

На відкритті пам’ятного знака, інформує прес-служба облради, були, зокрема, присутні меценати проекту, ужгородці Арсен Мелкумян і Сергій Ковач, заступники голови обласної ради Андрій Шекета і Василь Дем’янчук, керуюча справами облради Мирослава Ливч, депутатка облради Наталія Штефуца, перший заступник генерального консула Угорщини в м. Ужгороді Ласло Віда, консул Словацької Республіки в Ужгороді Роман Жатко, керівники міста, представники громадських організацій.

Ужгород

Фото прес-служби облради.