Вони представили проєкти за такими напрямами як наука, бізнес, креативне письмо, мистецтво, робототехніка та короткометражний фільм.

«За результатами національного відбору дев’ять юних учених з Дніпропетровщини поїхали за екоквитками у США. У Рочестерському технологічному інституті вони презентували проєкти і вибороли шість нагород», — розповів директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної військової адміністрації Павло Берназ.

Так, «золото» отримала 16-річна Маргарита Перепелиця з Кривого Рогу (на знімку вгорі), яка визначала концентрацію важких металів в опалому листі та його придатність для компостування.

— Зібрала листя клена, липи і тополі з придорожньої зони, поблизу житлових будинків та парку. Додала реагенти. Потім вимірювала концентрацію важких металів за допомогою спектрофотометра. Визначила, що їх найбільше в придорожньому листі. Тому воно непридатне для компостування, адже може нашкодити ґрунту. «Очистити» ж його можна спеціальними молекулами — біосурфактантами, — зазначає дослідниця.

Також вона довела, що найкраще затримує пил, смог та важкі метали листя липи — тому саме її слід використовувати для очищення повітря в промислових містах.

17-річна Ганна Кіцела з Жовтих Вод з дитинства мріє стати письменницею. Її оповідання про село, що пережило окупацію, отримало на конкурсі бронзову нагороду. Авторка (на знімку) каже, що хотіла показати масштаб трагедії і зміни у світосприйнятті героїв:

— Мій твір — про вигадане «пухнасте село», в якому живуть котики. Через збірні образи я показала те, що насправді пережили мешканці півдня під час окупації, та негативні наслідки для екології через дії агресора. Я неодноразово відвідувала ці місця. Тому для мене це особиста трагедія. 

Як повідомлялося раніше, загалом українська делегація привезла 35 нагород з Олімпіади геніїв. У 2023 році до заходу долучилися понад півтори тисячі учасників із 60 країн. Призерам конкурсу запропонували навчатися за грантовою програмою в Рочестерському технологічному інституті.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА.