Нині відповідні структури діють на базі більш як 150 українських вишів. Протягом восьми років такий центр працює і в Маріупольському державному університеті (МДУ).

— За цей час ми допомогли стати студентами майже 700 абітурієнтам з окупованих територій. Цьогоріч до нас уже звернулися понад три десятки вступників з окупованих міст і районів Донеччини, — розповідає керівник освітнього центру «Донбас/Крим — Україна» МДУ В’ячеслав Кудлай.
Релокований до Києва Маріупольський університет нині проводить активну вступну кампанію. Потенційним абітурієнтам радять спочатку сконтактуватися з приймальною комісією, яка проконсультує їх щодо процедури вступу та внесе дані пільговиків до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

Вступник, який з певних причин не мав змоги зареєструватися на НМТ, не склав тест або незадоволений його результатами, все одно отримає шанс потрапити до вишу. Маючи українське свідоцтво про закінчення 11-го класу школи та підтвердивши свою пільгу — факт проживання на окупованій чи особливо небезпечній території (ОНТ) — молодь може до 10 липня зареєструватися в згаданому освітньому центрі, після чого — з 11 до 18 липня — скласти вступні випробовування безпосередньо в університеті.

— Якщо абітурієнт закінчив школу на тимчасово окупованій території і не має шкільного атестата державного зразка, йому доведеться додатково пройти річне оцінювання з історії України та української мови (за 11-й клас середньої школи. — Авт.). У цьому разі ми допоможемо вступнику оформити пакет документів і зареєструватися для проходження такого оцінювання в Школі екстернів у Києві, яке вступник складатиме онлайн, — додає В’ячеслав Кудлай.

Після того як абітурієнт отримає довідку про проходження річного оцінювання, він зможе скласти онлайн вступні випробування в університеті — з української мови, математики та ще одного предмета на вибір.

Проходження річного оцінювання на базі центру «Донбас/Крим — Україна» дає змогу вступити за спрощеною процедурою лише до того закладу освіти, де працює відповідний центр.

— Для підтвердження права скористатися спрощеною процедурою вступу випускник має подати до приймальної комісії обраного університету довідку ВПО, видану після 24 лютого 2022 року, або свій український паспорт із реєстрацією на тимчасово окупованих чи особливо небезпечних територіях, — зазначає керівник освітнього центру «Донбас/Крим — Україна» МДУ.

Перелік таких населених пунктів визначається і постійно переглядається Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. (Утім, коли матеріал готувався до друку, оновленого документа, датованого 1 липня 2023 року, який фігурує в нормативних документах МОН щодо вступної кампанії, на сайті Мінреінтеграції ми не знайшли.)

Якщо вступник втратив свої документи під час пожеж, обстрілів, евакуацій, тоді він може оформити витяг про місце своєї реєстрації онлайн через портал «Дія».

Охочі поповнити лави студентів Маріупольського державного університету — за загальним конкурсом і за спрощеною процедурою — матимуть змогу подати до п’яти електронних заяв на бюджет за різними спеціальностями. Якщо абітурієнт не встигне вчасно внести заяву через електронний кабінет, він зможе до 22 вересня податися на контракт і в подальшому перевестися на бюджет, коли з’являться додаткові бюджетні місця відповідно до рішення Міністерства освіти і науки.

Освітні центри «Донбас/Крим — Україна» працюватимуть до 30 вересня, а додатковий набір до Маріупольського університету триватиме до 23 жовтня.

Подати документи для вступу до українських закладів освіти і скласти іспити за спрощеною системою жителі окупованих територій можуть дистанційно.
Перевагою Маріупольського університету є те, що він надає можливість випускникам з особливо небезпечних територій здобувати якісну освіту дистанційно за денною та заочною формами навчання.

— Раніше всі вступні процедури можна було пройти онлайн, проте впродовж трьох місяців після зарахування вступники з ОНТ мали прибути до вишу і особисто подати документи. Нині все це можна зробити дистанційно. Для виконання умов до зарахування достатньо подати електронні копії з накладеним кваліфікованим електронним підписом, — роз’яснює В’ячеслав Кудлай.