Образно кажучи, дядько десь у Клюсах чи Архипівці краще знав, що кажуть на москві і в мєнську, ніж що сказав український Президент чи за що проголосувала Верховна Рада.

Тільки зараз ситуація починає змінюватися завдяки тестовому мовленню цифрової телемережі МХ-7. Це безоплатний додатковий пакет каналів цифрового ефірного ТБ. Нині для прийому доступно дев'ять програм. Тобто це те саме цифрове телебачення, до якого ми звикли, але з деякими відмінностями. Зокрема, інфраструктура перебуває у державній власності, а сигнал транслюється на хвилях метрового діапазону, що дає змогу краще оминати перешкоди.

Чим запуск MX-7 корисний жителям області та навіщо це взагалі потрібно - пояснили спікери (на знімку) під час брифінгу в медіацентрі обласної військової адміністрації.

За словами заступника директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Валерія Сорокіна, це розв'язання однієї із загроз інформаційної безпеки. Питання не нове, адже його історія розпочалася понад десять років тому, коли в Україні було розгорнуто перше загальнодержавне цифрове телерадіомовлення. Тоді ж на практиці виявилося, що новозбудована мережа мала меншу зону покриття, ніж старі передавачі аналогового телебачення. Тобто для жителів деяких територій відповідний сигнал був недоступним. На Чернігівщині таких плям було кілька, передусім на прикордонні.

Тож нині готується до введення у дію загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа MX-7, будівництво якої розпочалося у 2022 році. Роботи проводить Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (входить до сфери управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України). Як розповів директор Чернігівської філії Сергій Ковальов, мультиплекс будувався за власні кошти Концерну РРТ. Безпосередньо процес ускладнений бойовими діями, які впливають і на логістику (насамперед, доставку та монтаж обладнання), і на безпеку самих фахівців.

Як наголосила представниця Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ірина Сенченко, уже помітно збільшилося покриття українського телебачення в області. Вона повідомила: останні моніторинги на Новгород-Сіверщині та Семенівщині показали, що місцевим жителям стали доступні канали тестового мовлення, там, де раніше сигналу майже не було. Щоправда, не всі ще знають про таку можливість. Тож наразі треба посилити інформаційну кампанію серед населення у прикордонні.

Валерій Сорокін повідомив, що зараз триває зведення чотирьох додаткових телекомунікаційних веж, три з яких на прикордонні. Вони дадуть змогу накрити сигналом українського цифрового телебачення всю область. А нині жителі, що сусідять з ворожими країнами, ще мусять обурено слухати і дивитися російську та білоруську брехливу інформацію замість того, щоб слухати українське.

Фото з сайту Чернігівської ОВА.