За даними Повітряних сил ЗСУ, вночі 20 липня рф випустила по Одесі та Миколаєву 38 ракет та дронів-камікадзе, з них наша ППО знищила 18 цілей. А саме з 19 ударних БПЛА відмінусовано 13, з 19 крилатих ракет різних типів — 5.

Експерти припускають, що сім крилатих ракет «Онікс», які випущено з комплексу «Бастіон» (з тимчасово окупованого Криму) та чотири Х-22 з літаків Ту-22М3 (з району Чорного моря) могли влучити у ціль. Вони — з нової номенклатури ударних засобів, що росіяни застосовують останнім часом для комбінованих атак з повітря по тилових містах України. І для ліквідації руйнівної сили яких у нашої протиповітряної оборони не вистачає засобів. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, що ракети «Онікс», призначені для знищення плавзасобів, кораблів, летять на швидкості понад 3000 км на годину, тому їх важко виявляти та збивати.

Гібридна агресія росії, розв’язана на підґрунті імперських комплексів неповноцінності, схоже, входить у нову фазу. Крім зміни тактики повітряного терору мирного населення, рф після виходу із «зернової угоди» оголосила необмежену морську війну. кремль погрожує топити всі цивільні судна, які прямують Чорним морем до українських портів. Мовляв, їх «розглядатимуть як потенційних перевізників вантажів військового призначення».

«Країни прапора таких суден вважатимуться залученими до українського конфлікту на боці України», — отака суперечлива заява «миротворців-асвабадітєлєй» міноборони рф.

Подібні кроки — свідчення пошуку важелів впливу «примусу до миру» на умовах країни-терориста. Така варіативність стратегічного шантажу, вочевидь, пов’язана з провальним побєдоносієм на фронті путінської армії та союзницькою допомогою Україні. Проте обрана кремлем політика має зворотний ефект. Так, високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що відповіддю Євросоюзу на варварські російські обстріли Одеси стане збільшення військової допомоги для Києва...

За інформацією Генштабу ЗСУ, противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби відбулося майже 30 бойових зіткнень. Сили оборони мають тактичний успіх під Бахмутом на Донеччині. Велике скупчення російських військ на цій ділянці фронту вказує на стратегічну важливість цього населеного пункту для ворога.

Ольга ВАУЛІНА.

Фото ДСНС України.

 

По Миколаєву завдано потужних ударів

Вночі ворожі ракети завдали ударів по центру міста, пролунало кілька потужних вибухів.

«На одній з адрес — величезна вирва біля триповерхового житлового будинку. Пожежа дуже серйозна. На місці вже працюють рятувальники ДСНС. Довкола багато пошкоджених будинків.

Щонайменше п’ять житлових багатоповерхових будинків зазнали пошкоджень (вікна, двері, балкони, стеля). Наразі їх відключили від електропостачання. Триває рятувально-пошукова операція. На місці працюють представники міської ради, пропонуємо людям відселення», — повідомив у своєму телеграм-каналі миколаївській міський голова Олександр Сєнкевич.

За другою адресою пошкоджено приблизно 15 гаражів. Тут також вибиті вікна у кількох багатоповерхівках. Наразі відомо про 18 постраждалих, з них дев’ятеро госпіталізовано, зокрема п’ятеро дітей, двох осіб врятовано з-під завалів. Дев’ятеро осіб доправлено до лікарень, іншим надано медичну допомогу на місці. Загиблих немає.

Наслідки нічного терору Миколаєва з боку військ рф фіксують правоохоронці. «На місці події працюють слідчі, криміналісти, рятувальники, представники прокуратури та УСБУ, які фіксують кожен факт російської агресії проти мирного населення», — повідомив заступник начальника ГУ НП — начальник слідчого управління Едуард Соловйов.

Остаточна інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється. За усіма зібраними матеріалами слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 438 КК «Порушення законів та звичаїв війни».

Олена ІВАШКО.

Миколаїв.