Авторами законопроекту № 9519, який уже зареєстрували в парламенті, стали представники різних фракцій — «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Голосу», «Батьківщини».

За несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розміщення військових, розташування об’єктів критичної інфраструктури пропонують встановити мінімальний термін ув’язнення — 5 років тюрми, а максимальний — довічне ув’язнення з можливістю конфіскувати майно. Про це у Фейсбуці написала співавторка законодавчої ініціативи Ірина Фріз. За її словами, свідомі чи несвідомі посібники ворога мають нести відповідальність за свої вчинки.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що від початку російського вторг-гнення на кінець червня 2023 року 200 осіб отримали підозру за передачу ворогові інформації про Сили оборони. Справи 190 фігурантів, за даними Служби безпеки України, відправили до суду. У більшості випадків ці люди свідомо зливали агресору дані про наших армійців. Фактично допомагали коригувати удари по Україні. Ворога передусім цікавлять, де розташовані фортифікаційні споруди, вогневі позиції артилерії та систем протиповітряної оборони наших захисників.

Проте засуджені за такі злочини здебільшого уникають реального покарання. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень. Бо нижня межа санкції передбачає обмеження волі. Це дає можливість суду давати умовний термін.

Законопроект пропонує посилити кримінальну відповідальність за ці злочини. Внести зміни до статті 114-2 Кримінального кодексу.

За поширення інформації про переміщення озброєнь пропонують ув’язнювати на строк від 5 до 8 років (зараз закон передбачає 3-5 років). За умови, що ці дані не повідомляли офіційні джерела — Генштаб, Міноборони, Головне управління розвідки чи СБУ.

Від 8 до 12 років (зараз 5-8) саджатимуть за ґрати тих, хто зливав інформацію про військові формування і це дало змогу ідентифікувати їх на місцевості.

Строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з можливою конфіскацією майна (зараз 8—12 років) буде, якщо це була змова групи осіб чи людина отримувала за це гроші. Або якщо надана ворогові інформація спричинила тяжкі наслідки.

Зауважимо, що у Верховній Раді раніше було зареєстровано ще один законопроект змін до статті 114-2 Кримінального кодексу — № 8218. Ним депутати пропонували карати за поширення фото чи відео «прильотів» по важливих об’єктах — штрафом від 17 тисяч до 51 тисячі гривень; громадськими роботами від 200 до 240 годин або виправними роботами на строк до двох років.

Нагадаємо, цьогоріч у квітні 5 років за ґратами отримав волинянин, який зняв та переслав знайомому відео руху колони військової техніки ЗСУ. Служба безпеки виявила запис у його телефоні під час перевірки транспорту на дорозі.

А в травні 2023-го в Чернігові на 6 років засудили жінку, яка за гроші регулярно інформувала росіян про переміщення та розташування українських військових.