А часткові обмеження з боку ЄС щодо «транспортування нашої агропродукції діятимуть до 15 вересня і не будуть продовжені».

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук (на знімку).

Водночас українські експортери, зазначив Сергій Ніколайчук під час брифінгу щодо рішень правління Нацбанку з монетарної політики, таки зможуть вивезти альтернативними маршрутами протягом маркетингового року (тобто з липня 2023-го по червень 2024-го) весь урожай, усю продукцію, призначену на зовнішні ринки... Мова йде і про зернові, і про олію, і про інші сільгосптовари. Втім, якби діяв «зерновий коридор», експорт агропродукції в другому півріччі цього року був би більший приблизно на 2 млрд доларів, наголосив він.

Звичайно, якщо зусилля української влади, наших міжнародних партнерів приведуть до відновлення «коридору» в тому чи іншому вигляді, це додасть впевненості та закладе передумови для більших обсягів урожаю-2024.

Тим часом у Білому домі прокоментували нещодавню пропозицію путіна надсилати в Африку російське зерно, навіть безплатно. Як зазначив в інтерв’ю «Голосу Америки» координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, наміри кремля замістити на африканському ринку українське зерно російським має вигляд «відчайдушної спроби» путіна приховати наслідки блокування Чорноморської «зернової угоди». 

За словами Джона Кірбі, президент путін на зустрічі з африканськими лідерами, які прибули в росію, мав би чесно взяти на себе відповідальність за зростання цін на продовольство в світі, сказати їм: «Я є причиною, чому ви матимете ще більше проблем із голодуванням і доступом до продовольства і зерна у ваших країнах». Водночас представник Білого дому наголосив, що кожна африканська держава має самостійно для себе вирішити, наскільки правомірною є пропозиція путіна надсилати їм російське зерно, і чи хочуть вони її прийняти.

«Жменя пожертв» росії не зможе повністю усунути серйозні наслідки припинення «зернової угоди». Таке рішення рф спричинить масштабне подорожчання продовольства у багатьох країнах. «Очевидно, якщо прибрати з ринку мільйони і мільйони тонн зерна, то це призведе до зростання цін. Тож не жменькою пожертв деяких країн ми виправимо цей драматичний вплив, який зачіпає всіх і всюди», — заявив і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Відновлення «зернової угоди» — не регіональна, а глобальна проблема, підкреслив заступник речника Держдепу США Ведант Пател. «Звісно, ми прагнемо, щоби зерно йшло максимально в усі країни, які його потребують. І це не лише регіональна проблема Східної Європи, Африки, це глобальна проблема», — зауважив представник зовнішньополітичного відомства США. Він укотре нагадав, що українське продовольство й, зокрема, зернова продукція є «неймовірно важливими», а чорноморська «ініціатива» забезпечувала постачання цієї продукції в різні країни. «І ми продовжуємо закликати росію знову приєднатися до неї», — запевнив Ведант Пател.