«росія продовжує повітряні атаки на Київ, Одесу та українські дунайські порти. Ці цілеспрямовані удари по українській зерновій інфраструктурі загострюють глобальну продовольчу небезпеку, ставлять під загрозу мільйони найбільш вразливих верств населення», — написав високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель у Твіттері з хештегами #StandWithUkraine #FoodisNotAWeapon (Підтримуємо Україну. Їжа не зброя).

Як повідомив віце-прем’єр з відновлення України — міністр у справах громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков (на знімку), у результаті атаки дронами по українських портах Дунаю, що завдала рф у ніч на 2 серпня, пошкоджено майже 

40 тисяч тонн зерна, які зберігалися на складах та елеваторах. Він зазначив, що «це зерно очікували країни Африки, Китай та Ізраїль».

«Найбільших руйнувань, — уточнив Олександр Кубраков, — зазнав порт Ізмаїл. Пошкоджено морський вокзал та інфраструктуру Українського Дунайського пароплавства, ключового українського вантажоперевізника на Дунаї». 

Він також наголосив: «Українське зерно важливе для світу і в найближчі роки не може бути заміненим жодною іншою країною. Саме тому будь-яке порушення логістичних ланцюгів викликає дефіцит та стрибок цін, що впливає на кожну людину в світі».

Тим часом двадцять галузевих об’єднань українського аграрного ринку направили публічне звернення до президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака із закликом долучитися до розв’язання проблеми розблокування Чорноморського «зернового коридору». Ініціатором виступила Українська аграрна конфедерація.

У зверненні наголошується, що рф фактично стала піратом на морі й отримала безпрецедентні права на повний контроль за зовнішньою торгівлею суверенної держави в Чорному морі, а також інспекційні функції в протоці Босфор, не передбачені міжнародною Конвенцією Монтре.

«Щоб відновити торгівлю продовольством і допомогти Україні, а також врятувати світову спільноту від даного російського злочину, — зазначається у документі, — звертаємося до Великої Британії та Франції з проханням приєднатися до ООН, Туреччини… як сторін, які беруть участь у перемовинах з росією стосовно повного розблокування логістичних шляхів у акваторії Чорного моря». Звернення підписали, зокрема, Українська зернова асоціація, «Укроліяпром», Асоціація фермерів та приватних землевласників, «Аграрний Союз України», «Борошномели України», Асоціація елеваторів, Союз птахівників, «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», Українська асоціація виробників і переробників сої, «Фумігаційна асоціація» та інші.

Звісно, сподіватися варто не лише на домовленості, а й водночас треба збільшувати сили та спроможності ППО. Це стратегічне питання для України. За словами Олександра Кубракова, міжнародна спільнота «має чинити опір. Адже атаки на українські порти — загроза світу. Ми здатні захистити себе, наші сили ППО вміють ефективно застосовувати зброю. Нам потрібно її більше. Кожна установка — збережене життя. Швидкість та рішучість — це доля сильних».