Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект № 9100-д, який пропонує зміни до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Українське законодавство передбачає, що дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечує держава. Це прописано в Конституції України та у зазначеному законі про їхній соціальний захист.

Навчальний заклад зі своїх коштів забезпечує випускників з-поміж таких дітей одягом та взуттям. І надає разову допомогу — не менш як шість прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. Замість речей дітям можуть видати гроші, за їхнім бажанням.

Однак є ще один законодавчий акт. Постанова Кабміну «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 5 квітня 1994 року № 226.

Ця норма стосується учнів та студентів з-поміж дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. А також учнів та студентів, які залишилися без батьків у віці від 18 до 23 років і були на повному державному утриманні. Таким дітям, згідно з урядовою постановою, одяг, взуття, м’який інвентар та обладнання, а також разову допомогу — шість прожиткових мінімумів — надають при працевлаштуванні.

Ця правова колізія порушує права дітей. Бо, з одного боку, є закон, який не вимагає праце-влаштування для отримання допомоги. А постанова уряду № 226 передбачає таку умову. Навчальні заклади на цій підставі відмовляють дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, у виплатах, ідеться у пояснювальній записці до законопроекту № 9100-д.

Однак відмови випускники оскаржують у судах. За даними Офісу Генпрокурора, є 24 позови з вимогою виплатити належну разову державну допомогу 82 випускникам загальноосвітніх навчальних закладів комунальної власності у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Сумській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

З цього приводу свій вердикт оголосив Верховний Суд — у справі № 303/5848/16-а від 26 травня 2020 року: закон передбачає виплату допомоги всім випускникам — без розмежування на тих, хто продовжив навчання, і тих, хто пішов працювати.

Тож законодавець пропонує розв’язати це спірне питання про разову виплату дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після закінчення закладів освіти.

Законопроект № 9100-д передбачає, що разову грошову допомогу — не менш як шість прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку — виплачуватимуть усім таким дітям протягом 60 днів після отримання свідоцтва про повну загальну середню освіту. Ці положення, зазначають депутати, варто поширити на учнів, студентів та курсантів, які під час навчання у віці від 18 до 23 років залишилися самі — їхні батьки померли, загинули або зникли безвісти.

Дітям, які за станом здоров’я не можуть отримати повну загальну середню освіту, одяг, взуття та разову допомогу пропонують надавати після отримання свідоцтва про робітничу кваліфікацію. Тобто після закінчення профтехучилища чи іншого такого закладу. І виплачувати гроші незалежно від того, чи людина пішла працювати, чи продовжує навчання.

Дітям, які у 18—23 роки залишилися без батьків і пішли вчитися до того, як цей закон набув чинності, та не отримували грошову допомогу,  мають виплатити гроші після навчання.

Над законопроектом № 9100-д працювали народні депутати з різних фракцій, зокрема Микита Потураєв, Тетяна Скрипка, Ірина Констанкевич, Євгенія Кравчук, Микола Княжицький, Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років у 2023 році становить 2833 гривні. Для працездатних осіб — 2684 гривні.

В Україні майже 70 тисяч дітей потребують батьківського піклування. Але більшість із них перебувають під опікою родичів, усиновлювачів, у прийомних та тимчасових патронатних родинах. Майже 9,5 тисячі дітей стали сиротами або були вилучені з родин за півтора року після російського вторгнення. 1,5 тисячі — осиротіли через російську агресію, за даними Національної соціальної сервісної служби.

У червні нинішнього року Кабінет Міністрів спростив усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, переміщених із зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Зокрема, надав можливість іноземцям, одруженим із громадянами України, всиновлювати дитину другого з подружжя.