Народні депутати пропонують встановити штрафи за публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення у закладах торгівлі, громадського харчування, сфери послуг музичних фонограм, відеограм, музичних кліпів, їх елементів, інших творів, розповсюдження яких заборонено законодавством.

Це передбачено законопроектом «Про внесення змін до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення законодавства закладами торгівлі, громадського харчування та сфери послуг у сфері обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (№ 9547). До авторського колективу законопроекту увійшли представники різних парламентських груп та фракцій, зокрема, Віктор Балога («За майбутнє»), Роман Лозинський («Голос»), Володимир В’ятрович («ЄС»), Михайло Цимбалюк («Батьківщина») та Сергій Швець («Слуга народу»).

Нагадавши, що у червні минулого року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора», депутати зауважили, що музичний продукт держави-агресора часто по своїй суті є інформаційною спецоперацією, спрямованою на послаблення нашої держави.

«Саме тому слід вживати дієвих заходів щодо обмеження музичного продукту держави-агресора на території України. А також створити всі необхідні умови для прискорення розвитку національного музичного продукту, належної присутності українського та світового музичного контенту на вітчизняному ринку та в культурному просторі», — наголошують вони.

До слова, органи місцевого самоврядування також можуть приймати певні обмеження на використання російськомовного культурного продукту на своїх територіях, які повинні узгоджуватись із вимогами чинного законодавства. Зокрема, 13 липня 2023 року Київська міськрада наклала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Києва. Проте на практиці є непоодинокі випадки ігнорування цієї заборони.

«Із медіа стають відомі ганебні факти, коли у закладах харчування та надання послуг відтворюються музичні твори, виконання яких заборонено чинним законодавством, надаються послуги караоке, в репертуарі яких містяться такі твори, тощо. Або ж виконуються музичні твори, авторами чи виконавцями яких є особи, внесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», — зауважують автори, наголошуючи, що дієвого покарання за такі правопорушення чинне законодавство не містить.

Як приклад наводиться такий факт: на початку липня цього року в с. Погреби на Київщині відвідувачку, яка зробила зауваження щодо російської музики в караоке, виштовхали із закладу його працівники. Як повідомлялось, поліція склала адміністративний протокол щодо закладу за ч. 1 ст. 155 Кодексу про адміністративні правопорушення. Санкція за цією статтею передбачає накладення штрафу від 17 до 170 грн, що не може вважатись адекватним покаранням за таке порушення.

Тож народні депутати пропонують внести зміни до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачити, що публічне виконання, показ, демонстрація у закладах торгівлі, громадського харчування, сфери послуг музичних фонограм, відеограм, музичних кліпів, їх елементів, інших творів, розповсюдження яких заборонено — тягне за собою накладення штрафу від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас повторні порушення, вчинені протягом року, тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ухвалення цього законопроекту, наголошують його автори, сприятиме більш сумлінному виконанню вимог законодавства у сфері стимулювання розвитку національного музичного продукту та мінімізує на території України ризики російської ворожої пропаганди через музику.