Ситуація в решті закладів залежатиме від ремонту укриттів.

Школи обласного центру готують до нового навчального року. Про це розповіла начальниця управління освіти Ганна Личко під час засідання бюджетної комісії Миколаївської міськради. Якщо вдасться виконати вимоги до шкільних укриттів, до кінця року в очному режимі запрацюють іще 15 закладів.

У Миколаєві налічується 68 закладів загальної середньої освіти. З них узагалі не мають підвалів 17 і мають лише один вихід з таких приміщень, що не відповідає нормативним вимогам, — 13. Підвальні приміщення, які можуть бути відремонтовані та використовуватися як захисне укриття, наявні у 38 школах. Сьогодні тривають ремонтні роботи в 20 закладах. Один повністю готовий.

Облаштувати укриття місту допомагають організації ЮНІСЕФ і SavED. Тривають перемовини з організацією Save the children. До справи долучився також народний депутат Олександр Гайду.

«У нас є ще субвенція з держбюджету. За результатами внесених змін до постанови КМУ щодо використання цієї субвенції шляхом співфінансування з міського бюджету планується відремонтувати ще шість приміщень», — повідомила начальниця управління.

Більшість закладів, які планують відкрити, вже обладнані системами очищення води або ж мають на території свердловини. Питання щодо семи шкіл наразі вирішується.

З 74 закладів дошкільної освіти в 16 взагалі немає приміщень підвального типу, придатних для використання як найпростіше укриття. У підвалах 20 закладів наявний лише один вихід. Ще в 11 висота стелі не відповідає нормативним вимогам. За інформацією управління освіти, у 27 дитсадках можна облаштувати підвальні приміщення як захисні укриття, згідно з рекомендацією ДСНС.

Цьогоріч заплановано відремонтувати 20 об’єктів. Наразі завершено ремонти в семи дитсадках. Спеціально створена комісія прийняла об’єкти. Деякі дитсадки розпочали повноцінно працювати, організовано харчування дітей.

До 1 вересня планують запустити ще сім таких закладів. Решту відкриють до кінця року.

«Загальна місткість укриттів у 20 дитсадках, які будуть відкриті цього року, становить майже п’ять 5 тисяч осіб. Наразі подано 4 300 заяв на відвідування дошкільних закладів», — підсумувала Ганна Личко.

Фото з відкритих джерел.