Його розробили 20 народних депутатів із різних фракцій на чолі з Володимиром В’ятровичем — колишнім головою Українського інституту національної пам’яті, а нині представником парламентської фракції «Європейська солідарність».

«російська пропагандистська назва «велика вітчизняна» має бути замінена на «Другу світову», а рік початку війни — з 1941-го на 1939-й. Написи на пам’ятках мають бути українською і можуть дублюватися іншими мовами. Ці зміни стосуються місць пам’яті у публічному просторі. Вони не поширюватимуться на поховання на кладовищах», — пояснив В. В’ятрович.

За його словами, об’єкт, внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, можна буде вилучити з реєстру або залишити там, дати дозвіл на його переміщення або прибрати окремі елементи.

«Так ми гармонізуємо законодавство про охорону пам’яток, про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій, про декомунізацію й деколонізацію. І зробимо ще один важливий крок на шляху до звільнення України від маркерів «русского міра», — за-уважив народний депутат.

Що не так із нинішніми законами

У 2015 році Верховна Рада ухвалила чотири декомунізаційні закони. В Україні відтоді заборонено використовувати символіку комуністичного режиму в публічному просторі. Але ця норма не стосується пам’ятників, пов’язаних з опором і вигнанням нацистів з України та символів на намогильних спорудах. Хоча на більшості таких пам’ятників є комуністична символіка. Зо-
крема «георгіївська стрічка», що з 2014 року є символом російської агресії.

Також комуністичну символіку дозволено залишати на пам’ятниках радянським високопосадовцям — бо ті люди допомагали виганяти окупантів з України. Але вони також боролися проти Української Народної Республіки й були причетні до окупації України більшовицькою Росією та репресій, зауважують законодавців у пояснювальній записці до законо-проекту.

У деяких громадах рішенням місцевої влади, а інколи й стихійно, такі пам’ятники демонтують. Однак закон не регулює ні порядку демонтажу, ні переліку символіки, адже не вся вона є ознакою комуністичного тоталітарного режиму.

Після ухвалення декомунізаційних законів в Україні мали створити Єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни. Але за понад вісім років його так і немає. Але існує Державний реєстр нерухомих пам’яток України, в якому є об’єкти, пов’язані з історією Другої світової. І новий реєстр фактично дублюватиме цей.

Є ще одна суперечність, на яку звертають увагу автори. Один закон гарантує шанобливе ставлення до пам’яті про ветеранів війни й учасників українського визвольного руху. А в другому — прописано тільки обов’язок держави піклуватися про могили воїнів червоної армії за кордоном.

Також частина пам’ятників Другої світової війни містить написи недержавною мовою, що порушує мовний закон.

Що пропонує цей законопроект

Законопроект № 9536 гармонізує певні статті законів:

 «Про охорону культурної спадщини»;

 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»;

 «Про поховання та похоронну справу»;

 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;

 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Законопроект передбачає, що з Державного реєстру нерухомих пам’яток України можна буде вилучати пам’ятки Другої світової війни, переміщувати їх в інше місце, демонтувати окремі елементи. Фіксує, що держава забезпечує збереження намогильних споруд на поховання учасників та жертв Другої світової війни 1939—1945 років та борців за незалежність України у ХХ столітті. Уточнює вимоги до написів на пам’ятках Другої світової та обмеження на них певних символів.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Україна позбувається маркерів «русского міра».

У Києві демонтували радянський герб з монумента «Батьківщина-мати». Планується, що до Дня Незалежності там буде український Тризуб. Монумент хочуть перейменувати на «Україна-мати». А Музей історії України у Другій світовій війні — на Національний музей війни за незалежність.

Фото з відкритих джерел.