Йдеться про проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації» (№ 9558), авторства Оксани Дмитрієвої («СН»), Михайла Радуцького («СН») та інших народних депутатів.

«Нині на території нашої країни відбуваються бойові дії, ворожі напади на цивільне населення, у тому числі із застосуванням ракетної зброї та далекобійної артилерії, що призводить до жертв та руйнувань серед військових та цивільних осіб в усіх регіонах. Національне законодавство про трансплантацію вже містить заборону вилучати органи у донорів-трупів, загиблих внаслідок проведення антитерористичної операції та під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, але виключено у Донецькій та Луганській областях. Тому є необхідність уточнити положення, що стосуються заборони вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та виготовлення біоімплантатів у службовців військових формувань та правоохоронних органів, або їх з’єднань, військових частин, установ та організацій...» — йдеться у пояснювальній записці.

Чітка заборона вилучення анатомічних матеріалів у загиблих внаслідок бойових чи інших силових дій має запобігти можливим зловживанням та маніпуляціям в інформаційному просторі, фейкам та ворожій пропаганді, наголошують народні депутати. Адже такі прояви інформаційної війни завдають шкоди позитивному сприйняттю добровільного донорства органів, а це в свою чергу — зможе загальмувати розвиток такого життєрятуючого метода лікування, як трансплантація.

Крім того, законопроектом передбачається введення та закріплення статусу Національного трансплантологічного комітету.

«Запровадження такого органу дасть змогу упорядкувати та координувати діяльність у сфері трансплантації органів, тканин та клітин на національному рівні», — зауважують автори проекту.

Водночас документом запроваджується статус екстреності трансплантації (за медичними показаннями), як оцінка невідкладності потреби в трансплантації за сукупністю медичних показників, яка встановлюється за висновком консиліуму лікарів закладу охорони здоров’я.

Законопроект також дає можливість впорядкувати порядок проведення перевірок скарг або звернень закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу методом трансплантації, щодо присвоєння статусу екстреності трансплантації реципієнтам, визначення придатності анатомічних матеріалів для трансплантації, вилучення анатомічних матеріалів.

Норми законопроекту в разі його ухвалення, наголошують народні депутати, сприятимуть юридичній визначеності та однозначному правозастосуванню у сфері трансплантації анатомічних матеріалів людині. Дозволять здійснювати трансплантацію за принципом «доміно», створити Національний трансплантологічний комітет та покращити надання медичної допомоги.

ДОВІДКОВО

«Доміно-трансплантація» — це система, що діє нині в світі для підбору відповідних органів реципієнтам, завдяки якій дорогоцінний матеріал використовується максимально ефективно. При деяких захворюваннях пацієнт, який потребує трансплантації, одночасно сам може стати донором.

Фото з відкритих джерел.