Але насправді йдеться не про заснування з нуля, а про відновлення.

Раніше в облцентрі діяло вище артилерійське командне училище, але після 1991 року його кілька разів «напівзакривали». Спочатку реорганізували у Військовий інститут ракетних військ та артилерії, згодом — у військову кафедру Сумського державного університету, а потім у ліцей-інтернат «Сумський кадетський корпус». У 2019-му ліцей підпорядкували Держприкордонслужбі, а у 2022 році передислокували до Хмельницького.

Тим часом Сумське артучилище прославилося не лише як кузня офіцерських кадрів, а й як креативна школа з підготовки відмінних фахівців-артилеристів. Заклад підготував 30 тисяч військових командирів, а понад 250 його випускників стали генералами.

Цінність такого спадку всі зрозуміли після повномасштабного ворожого вторгнення в Україну, і відновлення саме такої офіцерської школи в Сумах прагне міськрада.

Приміщення колишнього артучилища, а згодом кадетського корпусу ущент зруйновано ще на початку повномасштабної війни. Саме тут відбувся один із перших серйозних боїв з окупантами на Сумщині. Добровільні захисники міста кілька днів тримали оборону та не пускали ворога у глиб області та України, даючи час військовослужбовцям підготуватися до відсічі. Тому одне з найперших завдань, які стоять перед міськрадою, — створити для заново заснованого військового ліцею імені І. Харитоненка сучасну навчально-побутову базу.