Про це повідомив у соцмережах міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

«Це можливість попрацювати в команді та підготувати наукове дослідження, яке вже у 2024 році разом з астронавтами полетить на Міжнародну космічну станцію», — зазначив він у дописі.

Щоб долучитися до програми, необхідно до 15 серпня зареєструвати школу для участі у SSEP.

В Україні проєкт координує Національний центр «Мала академія наук України», який у 2021-му приєднався до Student Spaceflight Experiments Program.

Минулого року у складі місії-16 два проєкти українських школярів вирушили у космос на кораблі SpaceX Dragon. Тоді ж, у 2022-му, відбирали експерименти й для місії-17. Участь взяли приблизно 900 школярів та 233 проєкти.

Тож у грудні ще дві команди дітей відправлять свої дослідження на МКС.

«Проєкт вашої команди може вирушити у космос уже з місією-18. Не вагайтеся та беріть участь!» — закликав міністр.

Як повідомлялося раніше, 26 листопада 2022 року в межах згаданої програми шкільних космічних експериментів наші команди відправили на Міжнародну космічну станцію справжні мінілабораторії для дослідження мікрогравітації. У міжнародній місії були присутні два шкільні українські проєкти — від одеського Рішельєвського наукового ліцею та Харківської гімназії № 47.

Як інформує Мала академія наук України, одесити — учні 8-го класу Андрій Гриб і Микита Скрипник — спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко досліджували вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат.

Під час експерименту мали з’ясувати, чи впливає відсутність гравітації на процес формування кристалів калію(ІІІ) гексаціаноферату, їх розміри, кількість і форму.

Команда Харківської гімназії № 47 — 11-класники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова та Єлизавета Садчикова разом із науковим керівником Андрієм Самойловим досліджували вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їхнього з’єднання із зубами. Актуальність теми, вочевидь, могли оцінити й самі астронавти. Відомо, що космонавту Олегу Новицькому довелося встановити тимчасову пломбу просто в космосі...

Усі учасники команд-переможців спостерігали за відльотом ракети на мисі Канаверал — історичному майданчику 39A, з якого запускалися всі місії «Аполлон» на Місяць. А паралельно з експериментами на МКС команди проводили дослідження в лабораторіях на Землі під наглядом експертів з NASA, Національного центру наукової освіти про Землю та космос (США) і приватної американської космічної компанії Nanoracks. Після завершення експерименту на МКС учасники мали порівняти отримані результати з дослідженнями в умовах земного тяжіння.

Довідково

SSEP — це унікальна комплексна програма з розвитку наукової та STEM-освіти, спрямована на виховання нового покоління науковців та винахідників, яка передбачає проведення експерименту на Міжнародній космічній станції. Програма шкільних космічних експериментів працює з 2010 року і вже доставила на МКС більш як 300 відповідних проєктів.

Вл. інф.

Фото з сайту МОН.