До вишів зараховуватимуть за результатами вступних випробувань, ЄВІ (Єдиного вступного іспиту) та ЄФВВ (Єдиного фахового вступного випробування). Проте сертифікати ЄВІ/ЄФВВ, а також Магістерського комплексного тесту (МКТ) чи Магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) минулих років не прийматимуть.

Пільговики мають право вступати за спеціальними умовами, тож зможуть брати участь у конкурсному відборі за результатами співбесіди з іноземної мови замість ЄВІ та проведеного у виші фахового іспиту замість ЄФВВ.

Вступити до магістратури на навчання коштом фізичних або юридичних осіб зі спеціальностей, яким державою надається особлива підтримка, можна за результатами проведеного у виші фахового іспиту та/або за результатами розгляду мотиваційного листа. Зокрема, це стосується математики, хімії та низки інших природничих наук.

Нині заяви про вступ до магістратури подають в електронній формі через особисті кабінети вступників на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти https://vstup.edbo.gov.ua

Для цього треба увійти в електронний кабінет, заповнити необхідні дані, підвантажити фото, обрати необхідну конкурсну пропозицію та джерело фінансування навчання. Для заяв на бюджет вступники мають зазначити пріоритет — від 1 до 5. Крім того, треба вказати, чи здобували ви ступінь магістра раніше, обрати результати вступних випробувань, додати мотиваційний лист та підтвердити подання заяви.

Цьогоріч продовжиться практика так званого перехресного вступу, яка забезпечує бакалаврам можливість здобути диплом магістра за іншою спеціальністю. Втім, для певних професій і тут є обмеження: не можна стати юристом лише за роки навчання в магістратурі. Для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» приймають абітурієнтів, які здобули ступінь бакалавра зі спеціальностей 081 «Право» або 082 «Міжнародне право», 293 «Міжнародне право», напрямів 6.030401 «Правознавство» та 6.030202 «Міжнародне право».

Прийняття заяв від охочих вступити до магістратури на основі диплома бакалавра, спеціаліста та магістра триватиме до 18-ї години 21 серпня. Оприлюднення рекомендацій на бюджет відбудеться до 26 серпня включно, а на контракт — починаючи з 30 серпня.

Нагадаємо, що минулого тижня 78 680 потенційних бакалаврів отримали рекомендації до зарахування на бюджет за підсумками автоматичного розподілу місць за алгоритмом адресного розміщення державного та регіонального замовлення. У статистиці враховано тих, хто вступав до вишу після 11-го класу, тобто на основі повної загальної середньої освіти, а також диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра та молодшого спеціаліста. А вже цього тижня отримали рекомендації і бакалаври-контрактники.