Такі новації передбачає зареєстрований у парламенті законопроект № 9601 про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки, покликаний упорядкувати окремі питання управління в системі вищої освіти. Документ внесено очільником профільного комітету Верховної Ради Сергієм Бабаком (на знімку) та групою інших народних депутатів.

Позбавлення МОНу функції ліцензування освітньої діяльності та державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог ліцензійних умов, як уточнив Сергій Бабак, передбачено Державною антикорупційною програмою. Це стосується сфери і вищої, і фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Ліцензуванням опікуватиметься Державна служба якості освіти. Розроблення ліцензійних умов провадження освітньої діяльності залишатиметься прерогативою МОН.

«Міністерство має максимально зосереджуватись на формуванні державної політики, і ліцензування є невластивою для нього функцією», — додав очільник комітету.

Проєктом закону про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки передбачено також відхід від успадкованої з радянських часів практики затвердження Атестаційною колегією МОН вчених звань доцента, професора та старшого дослідника, повідомив у Телеграмі голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

«Вчені звання присвоюються вченими радами університетів та наукових установ, і подальше їх затвердження в МОН є зразком зайвої бюрократії. Вчене звання має відповідати посаді науково-педагогічного працівника і присвоюватися самим закладом, у якому цей працівник працює. Це європейська практика», — наголосив Сергій Бабак.

Певні зміни чекають і на духовні заклади освіти, про що йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Його ініціатори мають намір (з огляду на запровадження законодавства про визнання неформальної та інформальної освіти) через рік після скасування воєнного стану в Україні «припинити порядок державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання» осіб, які до 1 вересня 2018 року здобули освіту, захистили дисертації на здобуття наукових ступенів та отримали вчені звання у закладах вищої духовної освіти. Автори документа пропонують «вирішувати питання визнання в загальному порядку з урахуванням проведеного ліцензування освітньої діяльності закладів вищої духовної освіти».

Ініціатори законопроекту пропонують також цифровізувати й оптимізувати процес приймання на навчання студентів з інших країн, що прагнуть здобути українські дипломи.

Для цього передбачається забезпечити функціонування Єдиної міжвідомчої інформаційної системи України для іноземців та осіб без громадянства, які бажають навчатися у закладах фахової передвищої, вищої освіти України, а також запровадити відповідні процедури обміну даними, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Фото з відкритих джерел.