Поїздку профінансувало Центральне агентство управління проєктами (CHVA) за сприяння уряду Литви, повідомив у соцмережах ірпінський міський голова Олександр Маркушин.

Керівники й вихователі, логопеди, соціальні педагоги, музичні керівники, вихователі-методисти протягом чотирьох днів ознайомлювалися із системою дошкільної освіти цієї країни, відвідували дитсадки та спілкувалися з колегами. Українських освітян запросили також до центру Edu Vilnius, діяльність якого спрямована на підвищення якості освіти в навчальних закладах Вільнюса.

Велику увагу литовці приділяють інклюзивному навчанню, зазначають в управлінні освіти і науки Ірпінської міської ради, тож українську делегацію запросили й до спеціального закладу для малюків з особливими потребами. Вивчення закордонного досвіду дасть змогу підвищити рівень інклюзії у садках та школах Ірпінської громади.

У Литві освіта дітей до шести-семи років поділяється на дошкільну та передшкільну, і саме остання є обов’язковою. Протягом року, що передує вступу до школи, вони займаються за програмою, затвердженою міністерством освіти. За парти діти сідають у 7-річному або, за бажанням батьків, 6-річному віці.

Представникам нашої делегації (на знімку) було цікаво почути й про те, як за кордоном розв’язують кадрові та управлінські питання в освітній галузі. Як розповіли литовські партнери, керівників закладів освіти в цій країні обирають на відкритих дворівневих конкурсах.

«Цей візит — продовження співпраці Ірпеня з литовськими партнерами саме в освітній сфері, — зазначив Олександр Маркушин. — Раніше литовський уряд виділив кошти на відбудову нашого садочка «Радість», який ми перейменували на «Руту» — національний символ Литовської Республіки».

Дошкільний заклад зазнав значних руйнувань на початку широкомасштабного вторгнення внаслідок обстрілів російських окупантів. Завдяки литовським партнерам його не просто відновлять, а й добудують третій поверх, щоб збільшити кількість місць для вихованців. Завершити усі роботи планують до    1 вересня.

Вл. інф.

Фото з фейсбук-сторінки управління освіти і науки Ірпінської міської ради.