Проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб» ініціювала велика група народних депутатів на чолі з головою фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією.

Документ пропонує зміни до Кодексу цивільного захисту України та законів «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про Національну поліцію».

Під час воєнного стану військові, рятувальники та поліцейські не можуть повною мірою використати свої відпустки. Тому законодавець пропонує за невикористані дні виплачувати їм грошову компенсацію. У разі загибелі чи смерті ці гроші виплачувати родині — дружині чи чоловіку, дітям, батькам.

Друга частина законопроекту стосується вдосконалення системи разової допомоги при звільненні зі служби. Наприклад, військовослужбовцям —крім строкової та військової служби за призовом осіб офіцерського складу — пропонують виплачувати 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожен рік служби. Така норма передбачена для військових, які звільняються зі служби за станом здоров’я.

Так само 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, якщо є 10 років вислуги, пропонують передбачити для осіб, які звільнятимуться після закінчення контракту, за віком, через сімейні обставини та з інших поважних причин.

25 відсотків місячного забезпечення за рік служби — при 10 роках вислуги — для військових, які звільнятимуться за власним бажанням, через сімейні обставини або з інших поважних причин у мирний час.

Ще один напрям змін законопроекту — пропонує врегулювати грошове забезпечення військових, рятувальників та поліцейських, які потрапили у полон, стали заручниками або зникли безвісти за особливих обставин. Їхні оклади з усіма надбавками пропонують виплачувати родині — дружині чи чоловіку, повнолітнім дітям або батькам. Поки не будуть з’ясовані обставини полону чи зникнення. Держава має виплачувати ці гроші, доки людину не визнають безвісно відсутньою чи померлою. Законодавці зауважують — дія цієї частини не поширюється на осіб, які добровільно здалися в полон чи самовільно залишили місця служби.