Війна внесла свої корективи: чимало дітей перебуває за кордоном. Водночас на Хмельниччину прибуло чимало родин зі школярами з територій, що постраждали від війни. Хтось продовжує навчання у своїх школах онлайн, хтось готовий змінити їх на нові.
 
Але загалом освітяни знову говорять про зменшення кількості дітей шкільного віку, а значить, про необхідність оптимізації шкільної мережі громади. До того ж у ній уже не буде  звичних ЗОШ, НВК та НВО. Всі вони реформовані, і відтепер у громаді залишаться лише п'ять початкових шкіл, 16 гімназій та 18 загальноосвітніх профільних ліцеїв. До цього списку внесені і міські навчальні заклади, і ті, що розташовані у селах, котрі приєдналися до громади.
 
Практично це означає, що з вересня в деяких школах припинять набір п'ятих та десятих класів. А з 2027 року шкільна освіта поділятиметься на три рівні: початкову -- з 1-го по 4-й клас,  базову -- з 5-го по 9-й та старшу профільну -- з 10-го по 12-й класи. Тож уже з вересня в деяких навчальних закладах громади припинять набір учнів  до 5-го та 10-го класів.

Приміром, це стосується  Технологічного багатопрофільного ліцею з загальноосвітніми класами та хмельницьких гімназій № 1 та № 2. З 2027 року там навчатимуться лише учні 10-го,11-го та 12-го класів, і ці заклади вважатимуться академічними ліцеями з великою кількістю профілів. Але зміни будуть проведені еволюційно, а не шоково. Тому й набір у класи припиняється планомірно.  
 
Водночас у 17 школах  з цієї осені вже не побачать десятикласників. Цьогоріч там дадуть можливість закінчити навчання одинадцятикласникам, а далі залишаться  лише 1--9-ті класи.  
 
Водночас чиновники від освіти обіцяють, що в усіх інших навчальних закладах істотних змін не відбудеться. Внаслідок реформування вони стануть ліцеями зі структурними підрозділами "гімназія" та "початкова школа", де здобуватимуть освіту учні із 1-го по 12-й клас. Але базовою школою тепер вважатиметься гімназія.
 
Після 9-го класу школярі зможуть здавати ЗНО та вступити до ліцеїв. Там вони обиратимуть напрям, за яким  навчатимуться в майбутньому, і готуватимуться до вступу у вищий навчальний заклад.
 
Рішення про трансформацію закладів загальної середньої освіти  ухвалили на сесії Хмельницької міської ради. Процес змін розрахований на п'ятирічку. Як повідомили в міськраді, критерії напрацьовували понад рік. Кажуть, реформа проводиться  в інтересах учня, має посилити базовий компонент загальної середньої освіти, мінімізувати репетиторство та забезпечити  профільність в освіті.
 
Водночас усвідомлюють,  що зміни можуть створити незручності для частини вчителів та батьків. Але зрештою мають бути на користь  учнів.
 
На місцях далеко не всі погоджуються з такою думкою. Приміром, у селі Малашівці, що входить до Хмельницької міської громади, рішенню, яке прийняли депутати Хмельницької міськради на позачерговій сесії про ліквідацію там початкової школи, не зраділи. Чиновники пояснюють, що зробили це для  оптимізації освітньої  мережі  та ефективного використання бюджетних коштів. А ще через те, що скорочується кількість учнів. Та батькам тепер доведеться відправляти дітей до іншої школи, що багатьох тривожить.
 
Така доля очікує й на низку інших навчальних закладів. Загалом цьогоріч в області запланували закрити 10 малокомплектних шкіл. На початок серпня чотири вже припинили своє існування. Закриють школи у Городоцькій, Деражнянській та Теофіпольській громадах.
 
У трьох  гімназіях  Берездівської  громади вже живуть переселенці. Дві гімназії у Піддубецькій громаді переобладнають у дитячі садочки,  а початкову школу у селищі Антоніни перетворять на бібліотеку.
 
Філіями та структурними підрозділами  ліцеїв мають стати сім закладів. Реорганізація із пониженням ступенів відбудеться у 25 школах.
 
Одне слово, зміни масштабні. А чи справді вони будуть корисними та ефективними, покаже час.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.